Poți fi păcălit de teoriile conspirației: Oamenii de știință au dezvăluit cine pică în capcană

Sambata, 28 August 2021, ora 04:005958 citiri
Poți fi păcălit de teoriile conspirației: Oamenii de știință au dezvăluit cine pică în capcană
Persoanele cu anumite trăsături de personalitate pot cădea în plasa teoriilor conspirației FOTO: India Times

Un studiu realizat la Departamentul de psihologie de la Universitatea din Oregon, Statele Unite a descoperit care sunt persoanele care tind să creadă în teoriile conspirației. Astfel, oamenii care posedă un anumit set de trăsături de personalitate sunt cele mai probabil să creadă în astfel de scenarii alternative.

Cameron Kay, doctorand la Universitatea din Oregon, a dezvăluit că majoritatea oamenilor care intră în acest spectru posedă o ”neîncredere înnăscută față de alte persoane și organizații, precum guvernul”, potrivit India Times.

Ai fost numit ingrat și antagonist? Pici, de asemenea, în plasă de ceea ce citești pe internet? Atunci, îți aducem vești proaste! Un nou studiu susține că persoanele care sunt în general ingrate tind să cedeze în fața teoriilor conspirației, mai des decât altele.

Spre exemplu astfel de oameni pot crede în teoriile conspiraționiste despre faptul că aselenizarea pe Lună din 1969 a fost falsificată, că Zona 51 din deșertul Nevada găzduiește nave spațiale extraterestre, că Pământul este plat sau că tehnologia 5G provoacă COVID…

Trăsăturile acestor oameni sunt încadrate oficial în grupul ”dark tetrad” (triada sumbră), care prezintă trei tulburări de personalitate: narcisism, machiavelism și psihopatie. În psihologie, tendințele marcante ale acestor trăsături includ manipularea, cinismul, obsesia de sine, impulsivitatea și cruzimea.

Descoperire uimitoare, la 18 metri sub piramidă: ”De 1.800 de ani stau neatinse acolo” VIDEO

Unele dintre aceste trăsături de personalitate există la majoritatea oamenilor într-un fel sau altul. Dar cei care obțin un scor mai mare la un test de personalitate la aceste trăsături sunt mai susceptibili să cadă în plasa teoriilor conspirației.

”Acești oameni sunt predispuși la convingeri ciudate”, a spus Kay. El a adăugat că majoritatea persoanelor care intră în acest spectru posedă o ”neîncredere înnăscută față de alte persoane și organizații precum guvernul”.

Descoperire de proporții istorice la Ierusalim: Evenimentul confirmat de scrierile din Biblie VIDEO

Concluziile studiului au fost publicate în revista Personality and Individual Differences. Doctorandul a făcut analiza recrutând 500 de studenți ai Universității din Oregon din Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News