Sportul si memoria merg mana in mana. Cum se elibereaza endocanabinoidele, moleculele care maresc plasticitatea sinaptica

Joi, 08 Octombrie 2020, ora 05:47
4072 citiri
Sportul si memoria merg mana in mana. Cum se elibereaza endocanabinoidele, moleculele care maresc plasticitatea sinaptica
Foto: Pixabay

Neurologii au studiat creierul in urma unei sesiuni sportive si au descoperit ca exercitiile fizice intense imbunatatesc memoria si ajuta la dobandirea de noi abilitati motorii.

Acest lucru e posibil datorita actiunii endocanabinoidelor, niste molecule care maresc plasticitatea sinaptica (capacitatea de reorganizare a cailor neuronale din creier).

Neurologii de la Universitatea din Geneva au demonstrat, prin evaluarea memoriei in urma unei sesiuni sportive de exercitii fizice pe bicicleta, de aproximativ 15 minute, ca miscarea intensa imbunatateste memoria, noteaza Romedic.

Kinga Igloi, lector la Universiatea din Geneva explica faptul ca endocanabinoidele, produse in timpul efortului fizic, circula prin sange, fiind capabile sa traverseze bariera hematoencefalica. Ulterior, ele se leaga la receptori celulari specializati, declansand sentimentul de euforie, si la receptorii din hipocampus - principala structura a creierului pentru procesarea memoriei.

In cadrul studiului, pentru a testa efectul sportului asupra dobandirii abilitatilor motorii, cercetatorii au cerut unui grup de 15 barbati tineri si sanatosi, care nu erau sportivi, sa faca un test de memorie in trei conditii de exercitiu fizic: dupa 30 de minute de ciclism moderat, dupa 15 minute de ciclism intens si dupa o perioada de odihna. Rezultatele au aratat faptul ca, dupa o perioada de 15 minute de activitate fizica intensa, performanta a fost mult mai buna.

In plus, cercetatorii au observat, cu ajutorul imagisticii RMN, modificari aparute in activarea structurilor cerebrale, astfel ca au efectuat analize de sange pentru a masura nivelurile de endocanabinoide. Rezultatele au fost fanatastice: cu cat numarul acestor molecule este mai mare, dupa efort fizic intens, cu atat creierul este mai activ si performanta sa mai buna.

Intr-un studiu precedent, echipa de cercetatori a aratat efectul pozitiv al sportului asupra memoriei asociative. Contrar rezultatelor din ultimul studiu, ei au observat atunci ca o sesiune de activitate fizica moderata, nu intensa, a produs rezultate mai bune.

Acest lucru demonstreaza ca, deoarece nu toate tipurile de memorie utilizeaza aceleasi mecanisme ale creierului, nu toate intensitatile sportive au aceleasi efecte.

Prin furnizarea de date neurostiintifice precise, aceste studii permit sa se prevada noi strategii pentru imbunatatirea sau conservarea memoriei. Activitatea sportiva poate fi o interventie usor de implementat, minim invaziva si ieftina.

In prezent, neurologii studiaza tulburarile de memorie, in special, in randul persoanelor care prezinta risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer.

Exista oameni tineri, cu varsta pana in 25 de ani, care au deficite subtile de memorie, caracterizate prin supraactivarea hipocampusului. Autorii studiului doresc sa evalueze in ce masura activitatile sportive ar putea ajuta la compensarea acestor deficite timpurii, care sunt precursorii bolii Alzheimer.

Cititi si:

Cum poate functiona creierul daca jumatate din el a fost extirpat

Un creier mai mare este indicator al unei inteligente mai mari?

Cum ne afecteaza dragostea creierul

Descoperiri impresionante despre creier

Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Insula grecească Ikaria, care face parte din cele cinci „Zone Albastre”, devine tot mai cunoscută pentru longevitatea impresionantă și sănătatea locuitorilor săi care ajung să...
5 mituri despre alergat care îți compromit antrenamentele
5 mituri despre alergat care îți compromit antrenamentele
Îți dorești să faci sport, pentru a-ți menține greutatea sau chiar pentru a elimina kilogramele în plus? Dacă nu ai timpul necesare pentru a te ține de un program strict de fitness, cu...
#cercetare, #studiu, #creier, #memorie, #sport, #Alzheimer , #studii