Spectacol rar pe cer, in decembrie 2020. Urmatoarea "reprezentatie" va avea loc abia in 2080

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 06:40
5637 citiri
Spectacol rar pe cer, in decembrie 2020. Urmatoarea "reprezentatie" va avea loc abia in 2080
Foto: Pixabay

Jupiter si Saturn, cele mai mari planete din sistemul solar, se vor afla in luna decembrie 2020 aparent foarte aproape una de cealalta, astfel incat vor aparea pe cer ca un astru dublu. Ultima oara cand s-a intamplat asta a fost in 1961, iar urmatoarea "reprezentatie" celesta va mai putea fi vazuta abia in 2080 - deci pentru multi dintre noi sansa de a vedea asa ceva este unica.

Specialistii numesc acest moment "Marea conjunctie": cand cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter si Saturn, se vor afla aparent foarte aproape una de cealalta, atat de aproape, incat vor parea un astru dublu.

Cele doua planete sunt deja in aceeasi constelatie inca din luna iulie 2020. Dar pentru ca se misca printre stelele sistemului solar, s-au apropiat tot mai mult una de alta.

Astfel ca apropierea cea mai mare - si mai rara: ultima oara s-a intamplat in 1961 si se va mai intampla abia in 2080 - se va petrece in ultimele doua saptamani ale lunii decembrie 2020, momentul cel mai bun fiind in seara de 21 decembrie, potrivit specialistilor de la Observatorul Astronomic Bucuresti.

Atunci, in seara de 21 decembrie 2020, in jurul orei 18:00, cele doua planete se vor vedea inspre sud-vest, nu foarte sus pe cer si aproape ca nu se vor putea distinge una de alta, creand impresia de astru dublu.

Prin telescop, insa, se vor putea vedea in acelasi camp si inelele lui Saturn, si benzile de nori ale lui Jupiter, impreuna cu sistemele de sateliti ai planetelor.

Aceasta sincronizare va avea loc intre 16 si 25 decembrie 2020, dar la 21 decembrie, atunci cand va fi si solstitiul de iarna, Jupiter si Saturn se vor afla cel mai aproape, noteaza Digi 24.

Dincolo de un spectacol captivant pe cer, este vorba si despre un fenomen foarte rar. Desi alinieri de planete se produc la aproximativ 20 de ani, cea de anul acesta este in mod exceptional rara, datorita apropierii foarte mari dintre cele doua planete, Jupiter si Saturn. Senzatia va fi ca cele doua planete sunt pe punctul de a intra in coliziune, iar noi vom putea observa un singur punct pe cer, deosebit de luminos.

Aceasta impresie de "astru dublu" nu va fi insa decat o iluzie optica din perspectiva Terrei. In realitate, Jupiter si Saturn nu vor fi chiar atat de apropiate.

Desi fenomenul va fi vizibil peste tot pe Pamant - bineinteles, daca o vor permite conditiile meteorologice - nu peste tot fenomenul se va vedea la fel de spectaculos. Cel mai bun punct de observare va fi Ecuatorul, iar in emisfera nordica, durata de observare va fi cea mai mica.

Cei mai tineri dintre pamanteni vor mai avea poate sansa sa revada acest fenomen, dar vor trebui sa astepte 60 de ani - mai exact, pana la 15 martie 2080. Apoi, o astfel de aliniere de planete nu se va mai produce decat dupa anul 2400, estimeaza specialistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Univers, #planete, #Jupiter, #Saturn, #conjunctie, #eveniment, #telescop, #observatorul astronomic bucuresti , #planete