Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Solstitiul de vara: Cea mai lunga zi, sarbatoarea amorului carnal

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 18:36
7939 citiri
Solstitiul de vara: Cea mai lunga zi, sarbatoarea amorului carnal
Foto: CNN

In multe culturi, cea mai lunga zi din an, 21 iunie, ziua cand are loc solstitiul de vara, este marcata de sarbatori ce au legatura cu dragostea si sexul.

In emisfera nordica, solstitiul de vara are cu siguranta legatura cu amorul carnal. Cea mai lunga zi din an e strans legata de fertilitate, atat in lumea plantelor, cat si in ceea ce priveste oamenii.

E si cea mai buna zi de imbaiat in lacuri si rauri, pentru ca se considera ca apa din aceasta zi are darul de a ne face sa renastem.

"Deloc intamplator, multi copii se nasc noua luni mai tarziu in Suedia", explica expertul in etnologie Jan-Ojvind Swahn, autorul mai multor carti pe acest subiect, conform CNN.

In aceasta tara, in 21 iunie, se danseaza in jurul unui stalp ori pom decorat cu flori, un simbol vazut ca falic de catre unii, se degusta hering si se consuma mari cantitati de votca.

Suedia - numar record de bebelusi in 9 luni

Imagini stravechi tradeaza faptul ca la astfel de sarbatori localnicii consumau alcool pana la refuz. Cu sau fara acest ajutor, noua luni mai tarziu se nastea un numar record de copii.

Mai exista si o traditie printre fetele nemaritate, tot in Suedia, conform careia daca mancau ceva sarat sau adunau diferite tipuri de flori si le puneau sub perna isi visau ursitul, mai explica expertul.

Grecia - ritual pentru virgine si rime fara perdea

Traditii similare - cum ar fi visarea ursitului - sunt si in diferite parti ale Greciei, dar si in multe alte tari europene.

Unul dintre cele mai vechi ritualuri din Grecia cere ca tinerele virgine sa aduca apa din mare intr-un vas unde femeile nemaritate sa scufunde cate un obiect care le apartine. Vasul va ramane asa peste noapte, sub un smochin, imbibandu-se de magie, iar cele care au pus cate un obiect isi vor vedea in somn viitorul sot.

A doua zi, toate femeile din sat se aduna si scot, pe rand, cate un obiect din vas, facand rime, uneori rautacioase, legate de perechi, incluzand si proprietara obiectului respectiv in versuri, incercand sa-i prezica viitorul in dragoste. In ziua de azi, festivalul este mai mult o scuza pentru comunitatea de femei de a face schimb de glume "fara perdea".

Dupa cum povesteste o grecoaica familiarizata cu obiceiul, Eleni Fanariotou, "in satul meu femeile varstnice fac cele mai 'indraznete' rime". Ulterior, la sarbatoare iau loc si barbatii. Se sare peste un foc in aer liber, iar cine reuseste performanta de trei ori va avea o dorinta indeplinita. Deloc intamplator, serata sfarseste formandu-se nenumarate perechi.

Polonia - perechile sar de mana peste foc

In estul Europei, sarbatorile ce tin de solstitiu au prin excelenta conotatii romantice. Slavii o numesc Ziua Kupala, termenul derivand de la Cupidon. Dupa cum povesteste Agnieszka Bigaj, din Polonia, sarbatoarea este menita sa te indragostesti. Iar daca te supui, vei avea un an fericit si prosper.

Un obicei din Polonia, intalnit insa si in Ucraina, pentru aceasta zi, este ca fetele nemaritate sa aseze pe rau coronite de flori, iar flacaii de pe partea cealalta a apei sa incerce sa le culeaga. Se spune ca impletitura de flori leaga doi omeni - pe cea care o arunca pe apa si pe cel care o culege -, acestia devenind cuplu.

Si aici se sare peste foc, insa numai in pereche. Daca cei doi nu-si dau drumul la maini, dragostea lor va dura.

Stonehenge - sarbatoarea uniunii zeitatilor, barbat si femeie, Soare si Pamant

Si la Stonehenge lucrurile se anima, asa cum era de asteptat, cu prilejul solstitiului de vara. Daca pentru unii prilejul e unul de a petrece, exista si cei sobri, pagani si neo-druizi, care trateaza evenimentul cu cea mai mare seriozitate.

"Toate ritualurile druide au un element al fertilitatii, iar solstitiul nu face exceptie", explica un expert in materie. "Sarbatorim uniunea barbatului cu femeia, ambii zeitati - a Soarelui si a Pamantului - in cea mai lunga zi din an", explica acesta.

Romania - roua de pe coronite = nunta la vara

In Romania, solstitiul de vara este legat de Sanziene, care sunt sabatorite trei zile mai tarziu. Asa ca tinerele isi fac coronite din flori, pe care le lasa afara. Daca dimineata le gasesc pline de roua, vor face nunta in vara.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#solstitiu vara traditii, #solstitiu vara obiceiuri popoare, #solstitiu vara cea mai lunga zi, #solstitiu vara traditii tari, #solstitiu vara fertilitate , #obiceiuri