Sighisoara Medievala: Hrana Uriasilor, covrigul de 20 de metri diametru, e gata

Duminica, 26 Iulie 2015, ora 14:09
2977 citiri
Sighisoara Medievala: Hrana Uriasilor, covrigul de 20 de metri diametru, e gata
Foto: Sighisoara Medievala 2015/Facebook

Cel mai mare covrig rotund din lume realizat intr-un festival medieval, denumit Hrana Uriasilor, a fost preparat duminica, la cea de-a XXIII-a editie a Festivalului Sighisoara Medievala, si urmeaza sa fie trimis la Biroul Guinness Book din Londra, pentru omologarea recordului si includerea lui in Cartea Recordurilor.

Dupa intinderea pe plita uriasa a celor 100 de kilograme de aluat, directorul artistic al Festivalului Sighisoara Medievala, Liviu Pancu, a strigat, alaturi de voluntarii care au contribuit la realizarea recordului: "Uriasilor, sa va treaca foamea!".

Aluatul a fost preparat duminica dimineata de brutarul sighisorean Pajin Dionisie.

"Le-am facut un aluat din 100 de kilograme de faina. La 100 kg de faina am mai bagat drojdie, 1 kilogram, ca atata vine la cantitatea aceasta. Covrigul nu trebuie sa fermenteze, trebuie sa aiba puterea sa inceapa sa dospeasca. Asa ceva nu am facut demult... de fapt nu am facut deloc. Pentru mine nu a fost mare lucru, l-am pus la malaxor, l-am malaxat si s-a facut.

Secretul este sa fie buna materia prima, sa fie de calitate si cuptorul. Din acest aluat puteam face 100 de paini de un kilogram, 200 de cate 500 de grame. Covrigul o sa fie alb deasupra, pentru ca e pe plita, iar soarele nu-i poate da culoare", a sustinut brutarul.

Directorul tehnic al festivalului, Dan Gliga, a spus ca acest covrig urias are un diametru de 20 de metri si o suprafata desfasurata de 64 de metri liniari.

"Este vorba despre realizarea unei plite cu diametrul de 20 de metri, din punct de vedere tehnic aceasta a fost realizata la Targu Mures, este din tabla de otel pe suporti metalici. Lungimea acestei plite este de aproximativ 64 de metri, pe o latime de 50 de centimetri. Am avut nevoie si de material lemnos care va sigura coacerea covrigului. Am folosit lichid pentru aprinderea lemnelor, astfel incat sa fie aprins in acelasi timp sub intreaga plita", a afirmat Dan Gliga.

Si Masca Vraciului Vindecator e gata

Masca Vraciului Vindecator a fost confectionata de mesterul popular Vasile Ciocarlan, din comuna Stefan cel Mare, judetul Neamt, si masoara 6 metri inaltime si 3 metri latime, astfel ca poate concura atat la titlul national, cat si la cel mondial.

Potrivit mesterului popular, pentru realizarea mastii a folosit 30 de piei de oaie, de culoare neagra, alba si brumarie, doua coarne de cerb, precum si o serie materiale textile pentru ochi, nas, gura si limba, iar initial a crezut ca dimensiunile mastii vor fi de 5x3 metri.

Sighisoara Medievala!

Posted by Nauncef Ovidiu on Sunday, July 26, 2015

Pana acum, la Festivalul Sighisoara Medievala XXIII au fost atinse doua recorduri, arborarea pe Turnul cu Ceas a celui mai mare drapel confectionat in timpul unui festival medieval, de peste 25 de metri, si covrigul urias cu diametrul de 20 de metri, urmand ca duminica sa mai aiba loc un record mondial, cu cea mai mare spada ornamentala ridicata intr-un festival medieval, Spada Titanilor.

Festivalul Sighisoara Medievala a inceput joi, se va incheia duminica noaptea si are genericul 'Menestreli si Trubaduri - 5 secole de muzica si teatru medieval'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#covrig record Sighisoara, #Festival Sighisoara Medievala, #festival Sighisoara 2015 , #cartea recordurilor
Comentarii