Sfantul Nicolae pe mapamond, vestitorul lui Mos Craciun

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 18:14
5732 citiri
Sfantul Nicolae pe mapamond, vestitorul lui Mos Craciun

Nimeni nu stie exact de unde se trage traditia darurilor de Sfantul Nicolae, dar intrucat calul de dar nu se cauta in dinti, nici nu contesta cineva traditia.

Conform unor cercetari mentionate de 2travelandeat.com, traditia s-ar trage tocmai din secolul XII, cand si-a facut aparitia legendarul Mos Nicolae, incarcat cu cadouri pentru copiii cuminti si insotit de un personaj diabolic, care biciuia copiii rai.

Cat de serios era biciuitul n-avem de unde sti noi, dar tinand seama de intunecatul secol al XII-lea, nu este exclus sa fi simtit multi pe pielea lor ce inseamna sa nu fii cuminte.

Mai spun unii ca legenda lui Mos Craciun este mai recenta decat cea a lui Mos Nicolae, de unde ar rezulta ca cel dintai este clona celui de al doilea, ceea ce n-ar fi imposibil.

In orice caz, desi traditia este destul de generalizata, forma ei de manifestare difera de la o zona la alta. Se pare ca inceputul inceputului, in secolul XII, si-a facut aparitia, simultan, in Franta si Germania, unde cadourile pentru copii constau exclusiv in dulciuri.

De atunci, obiceiul a evoluat pentru ca a placut - cui nu-i place sa primeasca daruri? - iar astazi aproape fiecare popor isi are un sfant Nicolae al lui, pe care il numeste in felul sau si pe care il asteapta in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

"Cate bordeie, atatea obiceie"

In Germania, el se numeste Nikolaus, este insotit de valetul Knecht Ruprecht si nu le pune cadouri decat copiilor care au avut grija sa-si lasa pantofii afara la strada, in fata usii de intrare. Un detaliu: nemtii au fost totdeauna oameni cinstiti si nu s-au semnalat cazuri in care sa dispara pantofii copiilor.

In Austria, mosul numit Santaklos sau Klos se prezinta personal, deghizat cu barba si mantie rosie, ca sa-i intrebe pe copii daca stiu catehismul. Cadourile constau in nuci, mere, portocale si jucarii. Dar daca micutii se incurca la catehism, nu mai constau in nimic.

In Polonia, vine Mikolajki direct la scoala. Acolo se organizeaza o mica festivitate, dar cadoul, care este consistent, il primeste un singur copil, prin tragere la sorti.

In Elvetia, Saint Nicolas este o sarbatoare generala, culminata cu procesiunea nocturna Iffeltrager, care difera de la un oras la altul. Cei din Zurich sarbatoresc mascati.

Mos Nicolae, declarat persona non grata

Tot in Germania, dar numai la Freiburg, data de 6 decembrie nu se ia in considerare. Toate familiile sarbatoresc ziua in primul weekend din decembrie, indiferent de data. Cu acest prilej, are loc o procesiune nocturna, care adesea continua si in ziua urmatoare, mai mult cu participarea adultilor decat a copiilor. La procesiune se aduna cel putin 30.000 de participanti.

In Ungaria, copiii lasa pe pervazul ferestrei ghetele, in care gasesc a doua zi dulciuri. Daca nu le gasesc, inseamna ca n-au fost cuminti. Si in Ungaria, mos Nicolae are un asistent infricosetor, Kampusz, care pedepseste copiii rai.

In Rusia prerevolutionara nu ajunsese obiceiul darnicului mos. Rusii se multumeau cu Mos Craciun - pe numele sau "Ded Moroz" - care nu ocolea niciun copil. Dupa revolutie, cu atat mai putin s-a ingrijit cineva de Mos Nicolae si n-a ramas decat Ded Moroz singur, insa atat de politizat, incat n-a mai recunscut nici Craciunul, prezentandu-se copiilor de revelion.

In traditia romaneasca, ziua de Sfantul Nicolae era una din importantele sarbatori religioase recunoscute de stat, cei purtatori ai acestui nume faceau chef, dar cadourile din pantofi n-au aparut decat dupa Primul Razboi Mondial si mai ales in mediul urban.

In anii '50 - '80, Sfantul Nicolae a disparut, iar Mos Craciun a devenit Mos Gerila. Copiii primeau cadouri pe ascuns, fara sa observe odraslele vecinilor, iar vlastarele din vecini se bucurau de daruri fara sa observe copiii nostri. A doua zi, ei mergeau la scoala, iar parintii la serviciu, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Sfantul Nicolae traditii obiceiuri, #Mos Nicolae origini, #Mos Nicolae cadouri , #obiceiuri