"Columbo", rugat de Ceaușescu să transmită românilor că serialul s-a terminat. În realitate, n-a mai fost cumpărat de regimul de la București VIDEO

Duminica, 19 Septembrie 2021, ora 21:50
9679 citiri
"Columbo", rugat de Ceaușescu să transmită românilor că serialul s-a terminat. În realitate, n-a mai fost cumpărat de regimul de la București VIDEO
Falk a murit în iunie 2011 de Alzheimer, la vârsta de 83 de ani FOTO Youtube Colombo

Chiar și la 50 de ani de la începerea primului sezon, la 15 septembrie 1971, Columbo rămâne un serial TV foarte apreciat. Cu Peter Falk în rolul principal - ca detașat, excentric, ticălos, detectiv criminalist al Poliției din Los Angeles, locotenentul Columbo a revoluționat filmele cu polițiști.

Episoadele erau despre o crimă în jurul căreia nu se afla niciun mister: publicul vedea fapta mortală la începutul fiecărui episod, realizată invariabil de un un personaj celebru din Los Angeles și încercarea disperată a acestuia de a-și păstra reputația.

Pe hârtie era un concept de nișă de care directorii de televiziuni se îndoiau că ar putea funcționa. Dar ”Columbo”, cu scenarii inteligente și performanță actoricească a lui Falk, a fost un fenomen la nivel mondial între 1971-1978, apoi sporadic între 1989-2003. Seria inițială din anii 70 a atras mari vedete invitate să joace rolul criminalului (Gene Barry, Jack Cassidy, William Shatner, Anne Baxter) și talente noi care să-i modeleze aspectul (Steven Spielberg și Jonathan Demme au regizat episoade).

Falk a câștigat patru premii Emmy și un Glob de Aur. Serialul a fost difuzat în 44 de țări, rezultând câteva omagii neobișnuite: există o statuie a lui Columbo la Budapesta; în România, Columbo a fost atât de popular încât, la sfârșitul filmărilor, guvernul i-a cerut lui Falk să transmită un mesaj către români pentru a confirma că nu restricțiile regimului la importuri sunt motivul lipsei unor noi episoade.

Istoria personajului locotenentului Columbo precede serialul TV. William Link și Richard Levinson, inspirați de Porfiry Petrovich din romanul ”Crima și pedeapsa” a lui Dostoievski și cărțile lui GK Chesterton, îl folosiseră deja pe Lt Columbo pe scenă în ”Prescription Murder”, o piesă influențată, despre „mister inversat”, folosit și de Alfred Hitchcock.

Interesați de piața înfloritoare a filmului TV de la sfârșitul anilor '60, cei doi au dus ”Prescription Murder” la NBC. Au vrut inițial ca Bing Crosby să joace Lt Columbo, dar după ce Crosby semi-pensionar a decis că preferă terenul de golf în fața studioului TV, acesta i-a oferit o șansă lui Falk care, după ce a citit scenariul a zis: „Aș ucide să joc rolul polițistului”.

Era clar de la bun început că locotenentul Columbo e opusul unui polițist ce apare la TV. Nu era înalt sau macho; nu avea un acompaniator sau escadron. Nu purta pistol și nu era violent.

El nu umbla după femei - devotamentul său față de doamna Columbo, nevăzută, dar mereu menționată, și poveștile nesfârșite (fără îndoială exagerate) despre familia sa extinsă, au prezentat un bărbat cu moralitate și virtute.

La orice scenă a crimei observa un mic „detaliu” care îl deranja - un ziar deplasat, o pistă pentru anvelope pentru mașini, o cămașă de noapte, o țigară nefumată - care îi stârnește suspiciunile.

Investigațiile asupra criminalului erau construcții lente, cerebrale, bazate pe dialog, care îl ajutau pe Columbo, în cele din urmă, să-l înfrângă pe criminal cu un amestec de percepție înțeleaptă și persistență.

Primul sezon s-a încheiat în 1978, Falk și rețeaua TV neputând să se pună de acord asupra bugetelor. Spectacolul a revenit cu multă ”fanfară” în 1989, deși printre unele episoade excelente a fost unele inconsistente: crimele și argumentele au fost uneori îndepărtate, în timp ce aspecte ale modernității (muzică jazz, sex, violență) au dus la o deplasare față de conceptul inițial.

Pe măsură ce Falk îmbătrânea, personajul Columbo s-a abătut ocazional de la tipar, în timp ce idiosincrazia performanței sale - uitarea, incertitudinea - au avut mai puțin efect, pentru că personajul acționa acum la vârsta lui. „Și-a luat un pic mai multă libertate”, spunea un critic.

Falk a murit în iunie 2011 de Alzheimer, la vârsta de 83 de ani.

La puțin peste 10 ani de la moartea lui Falk, ”Columbo” s-a bucurat de o revenire în timpul pandemiei COVID-19, descoperit de o nouă generație (Twitter este în prezent plin de meme și postări Columbo). Pentru un spectacol care la suprafață pare învechit, a găsit un public cu oameni mai tineri, relatează BBC.

Lovitură de imagine pentru serialul românesc de spionaj inspirat din perioada lui Nicolae Ceaușescu
Lovitură de imagine pentru serialul românesc de spionaj inspirat din perioada lui Nicolae Ceaușescu
”Spy/Master”, serialul de spionaj inspirat din viaţa lui Mihai Ion Pacepa, fost general al Securităţii în perioada lui Nicolae Ceauşescu, a fost achiziţionat de BBC, conform...
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
#Colombo, #Peter Falk, #serial, #Ceausescu, #Romania , #stiri magazin