Semne bune si semne rele. De unde se trag ele?

Sambata, 31 Mai 2014, ora 19:07
9600 citiri
Semne bune si semne rele. De unde se trag ele?
Foto: Mixstuff

In ziua de 23 august 1944, orele 16:00, atunci cand fostul conducator al statului Ion Antonescu a fost chemat la rege urmand a fi arestat si s-a impiedicat de coltul covorului rosu de la intrarea in Palat, a facut o observatie, ramasa de poveste: "e semn rau".

A crezut ca face o gluma, dar s-a dovedit ca semnul era mai mult decat rau pentru fostul maresal. Era chiar fatal.

De altfel, istoria vorbeste despre numeroase personalitati care nu treceau usor peste superstitii, cand erau in situatia sa ia decizii importante: tarul Nicolae al II-lea al Rusiei, Napoleon Bonaparte, Napoleon al III-lea, Winston Churchill si multi altii.

Insa superstitiile nu constituie o preocupare numai a celor cu nume rasunatoare. Oamenii de rand din intreaga lume sunt adesea obsedati de semnele "bune" si "rele", iar cazul pisicii negre aducatoare de ghinion a ajuns clasic.

Observand ca originile superstitiilor se pierd departe in negura timpurilor, portalul Mixtuff trece in revista cateva dintre ele, cu explicatiile de rigoare.

Ghinionul celui care trece pe sub scara

Ajunsa si la noi, superstitia isi are originile in Egiptul antic. Ideea este ca scara, cu zidul de care se reazema si cu terenul pe care se sprijina, formeaza un triunghi, iar triunghiul era pentru egipteni un simbol sacru.

A calca prin spatiul triunghiului insemna a profana simbolul sfant al stramosilor, iar cine profaneaza va fi lovit de blestemul zeilor.

Oglinda sparta: sapte ani de ghinion

S-ar putea ca, la noi, traditia sa fi ajuns in folclor de la romani. Acestia credeau ca viata si sanatatea se reinnoiesc ciclic la fiecare sapte ani. Spargerea oglinzii intrerupe ciclul si deci va afecta sanatatea celui care a spart-o.

Unii cercetatori au descoperit insa ca oglinda ii preocupa pe vechii greci chiar inaintea romanilor. Ei considerau ca daca oglinda reflecta prezentul, inseamna ca ea poate prezice si viitorul. Prezicatorii cautau reperele viitorului in imaginile oglindite, iar spargerea oglinzii simboliza spargerea imaginii, cu viitor cu tot.

Daca versi sarea, e semn rau

In trecut, sarea era mult mai pretioasa decat in prezent, iar pierderea ei insemna paguba. Probabil ca pornind de la aceasta constatare, acum 3.500 de ani, sumerienii aveau superstitia ca daca versi sarea, te paste un ghinion.

Tot sumerienii isi facusera obiceiul ca daca au varsat vasul cu sare, este bine sa arunci peste umarul drept un mic strop. Nimeni nu stie de unde se trage aceasta traditie, dar a fost preluata de la sumerieni de catre egipteni, asirieni, greci si altii. A ajuns in cele din urma si in Europa, inclusiv la noi.

Potcoava aduce noroc

In Evul Mediu, se credea ca vrajitoarele se tem de cai si orice obiect aflat in conexiune cu acest animal avea darul sa te fereasca de vrajitoare si de efectele lor malefice. De aici se trage ideea ca potcoava gasita in drum este aducatoare de noroc.

La noi - si numai la noi - faptul a produs accente ironice care au generat expresia "a umbla dupa potcoave de cai morti", in ideea chilipirgiului care cauta caii morti ca sa le ia potcoavele, aducatoare de noroc. Romanul a fost totdeauna un hatru bun de glume.

Superstitii trasnite cu animale

Numarul 13

Cazul numarului 13 este prea cunoscut ca sa merite comentarii. Totusi, se cuvine amintita originea lui. In mitologia popoarelor nordice din Europa, exista legenda celor 12 zei, invitati la ospatul din Valhalla, paradisul zeului Odin, unde acesta isi avea palatul.

La ospat, a aparut neinvitat un al 13-lea, pe nume Loki, care neavand loc la masa l-a ucis pe unul dintre ceilalti 12, respectiv Walder. Loki a ramas in traditie ca fiind zeul raului si al conflictelor, iar cifra 13 ca fiind aducatoare de ghinion.

Laba de iepure

O traditie mai putin cunoscuta in Romania este aceea ca o laba de iepure poate avea rol de talisman. Acest amanunt este amintit in documente datand din secolul al VII-lea i.Hr, iar unii cercetatori socot ca s-a pornit de la observatia ca iepurele este cel mai prolific dintre toate mamiferele: se inmulteste cel mai repede.

Cei vechi erau siguri ca orice vestigiu ramas de la acest animal aduce fericire si prosperitate. Dar de ce tocmai laba? Foarte simplu: pentru ca se altereaza mai greu.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#superstitii numarul 13, #superstitii potcoava, #superstitii laba de iepure, #superstitii oglinda sparta , #obiceiuri