Sculptură ce are la bază zăpada căzută în Antarctica în urmă cu două secole şi jumătate, expusă la Glasgow cu ocazia COP26

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 02:21
2138 citiri
Sculptură ce are la bază zăpada căzută în Antarctica în urmă cu două secole şi jumătate, expusă la Glasgow cu ocazia COP26
Într-un cilindru se află aer extras cu atenţie din gheaţa polară ce datează din 1765 FOTO British Antarctic Survey

Artistul britanic Wayne Binitie a creat sculptura „1765 - Antarctic Air” ce are la bază zăpada căzută în Antarctica în urmă cu peste două secole şi jumătate şi care este piesa centrală a expoziţiei „Polar Zero” din Glasgow, deschisă pe parcursul summitului COP26 al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Binitie spune, potrivit BBC, că doreşte ca lucrarea sa să fie un indicator artistic legat de cât de mult s-a deteriorat atmosfera terestră începând cu anul crucial 1765, considerat de mulţi ca punct de pornire al Revoluţiei Industriale.

Artistul, doctorand la Royal College of Art, consideră ca acel an reprezintă şi începutul daunelor serioase asupra atmosferei atribuite umanităţii.

În colaborare cu British Antarctic Survey (BAS), el a construit importanţa acelui an într-o instalaţie surprinzătoare de mici dimensiuni.

„Oferim un sentiment al atingerii şi a ceea ce înseamnă să fii în contact cu gheaţa şi aerul”, a explicat el despre proiectul expus la Glasgow Science Centre.

În sala expoziţiei există, pe o parte, o sculptură cilindrică din sticlă, adăpostită de o ramă înaltă din oţel negru. Cilindrul conţine o zonă vizibilă de silicon lichid şi deasupra acestuia este aer extras cu atenţie din gheaţa polară ce datează din 1765, a explicat artistul.

De cealaltă parte a încăperii se află un alt cilindru cu gheaţă din Antarctica. „Este intactă, dar o puteţi vedea topindu-se continuu: va fi înlocuită pe parcursul expoziţiei cu altă gheaţă pe care o avem în depozit”.

Vizitatorii pot atinge şi auzi şi, dacă vor, pot chiar gusta gheaţa. Expoziţia este însoţită de o coloană sonoră sugestivă, un amestec de muzică şi sunete ale naturii.

Cel care a extras gheaţa pentru British Antarctic Survey este glaciologul dr. Robert Mulvaney. El a vizitat Antarctica în ultimii 25 de ani, a stat până la 80 de săptămâni într-un cort pentru a fora gheaţă înainte de a reveni la baza britanică.

Primăvara viitoare, el va ajunge în Groenlanda, „unde pătura de gheaţă poate da informaţii pentru o perioadă de până la 120.000 de ani”.

„În Antarctica am ajuns deja la acum peste 800.000 de ani şi un nou proiect sperăm să ne ducă în urmă cu 1,5 milioane de ani”, a declarat Mulvaney.

Gheaţa folosită de Binitie pentru instalaţie se afla în depozit de treizeci de ani. „Am făcut toate cercetările pe ea şi era un surplus faţă de cerinţe”, a mai spus specialistul.

Analizele arată că, în 1765, dioxidul de carbon reprezenta în aer 280 de părţi pe milion. Până în 1960, nivelul a crescut la 315 părţi pe milion, iar astăzi, la 415 părţi pe milion.

Gheaţa oferită pentru lucrarea lui Binitie a fost extrasă de la o adâncime de 110 metri. Adâncimea cea mai mare la care a forat Mulvaney este de aproximativ 3.200 de metri.

Binitie speră ca unele dintre personalităţile care participă la COP26 să îi vadă instalaţia. „Ne-ar plăcea ca «1765 - Antarctic Ice» să îi surprindă. Vreau să fac ceva să încurajez discuţia colectivă: dacă avansăm colectiv ştim că putem obţine multe”.

Conferinţa ONU privind schimbările climatice va avea loc în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie.

Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Sculptura "Hidra", realizată de Costin Ioniţă, a fost adjudecată, joi seara, la preţul de 10.000 de euro la prima licitaţie de sculptură de anul acesta organizată de Artmark, la sediul...
ONU "ordonă" Israelului să ofere ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Foametea se instalează tot mai mult în teritoriul palestinian
ONU "ordonă" Israelului să ofere ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Foametea se instalează tot mai mult în teritoriul palestinian
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat joi Israelului să ofere "asistenţă umanitară de urgenţă" în Fâşia Gaza, în faţa "foametei care...
#sculptura, #Arta, #expozitie, #gheata polara, #COP26, #ONU , #stiri magazin