Scandalul bebelusilor modificati genetic din China: Cercetatorul spune ca va lua o pauza

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 11:24
4270 citiri
Scandalul bebelusilor modificati genetic din China: Cercetatorul spune ca va lua o pauza
Foto: Arhiva Pixabay

Cercetatorul chinez care sustine ca a contribuit la nasterea primilor bebelusi din lume care au fost modificati genetic a anuntat, miercuri, ca va face o pauza in cercetarile sale, in urma controverselor uriase aparute pe plan international dupa dezvaluirile sale.

He Jiankui a evocat din nou realizarea sa la cea de-a doua editie a Human Genome Editing Summit, organizata la Universitatea din Hong Kong, afirmand ca a contribuit la nasterea unor gemene ale caror secvente ADN au fost modificate pentru a le face sa devina rezistente in fata HIV, virusul care declanseaza SIDA.

El a explicat la un seminar ce a avut loc intr-un amfiteatru arhiplin, in care erau prezente aproximativ 700 de persoane, ca opt cupluri - toate alcatuite dintr-un tata seropozitiv si o mama seronegativa - s-au oferit sa fie voluntari in acest experiment. Unul dintre cupluri s-a retras.

De asemenea, cercetatorul chinez a prezentat scuze pentru faptul ca rezultatul experimentului sau a ajuns in presa in mod neasteptat, noteaza Reuters.

"Inainte de toate, trebuie sa prezint scuze pentru faptul ca rezultatul a ajuns in presa intr-o maniera neasteptata", a declarat savantul chinez, referindu-se la mesajele video publicate duminica pe YouTube si care vorbeau despre reusita sa medicala.

"O pauza a fost luata in testele clinice, tinand cont de situatia actuala", a adaugat el.

Alta voluntara este insarcinata in urma participarii la experimentul medical

"Acest studiu a fost trimis unei reviste stiintifice pentru a fi recenzat", a declarat He Jiankui. Savantul chinez, profesor-asociat la Universitatea sudica de stiinta si tehnologie din Shenzhen, nu a dezvaluit numele revistei si a precizat ca universitatea unde profeseaza nu a fost la curent cu desfasurarea studiului sau.

Potrivit Reuters, savantul asiatic a declarat, miercuri, ca este mandru de munca lui si a dezvaluit ca o alta voluntara este insarcinata in urma participarii sale la acest experiment medical.

"Pentru acest caz, ma simt mandru. Ma simt cel mai mandru", a adaugat el, atunci cand a fost confruntat de mai multi colegi de breasla prezenti la summit-ul organizat in Hong Kong.

He Jiankui a spus ca experimentul lui a fost autofinantat si a respins acuzatia potrivit careia cercetarea ar fi fost desfasurata in secret, argumentand ca s-a adresat comunitatii stiintifice pe aceasta tema in ultimii trei ani.

Intr-un mesaj video publicat online, He Jiankui a afirmat ca a folosit o tehnologie de editare a genelor, cunoscuta sub numele CRISP-Cas9, pentru a modifica genele embrionare de la gemenele nascute in aceasta luna.

El a spus ca manipularea genetica le va ajuta pe cele doua fetite sa fie protejate in fata riscului de infectie cu HIV.

Insa oamenii de stiinta si guvernul chinez au denuntat experimentul anuntat de profesorul He Jiankui, iar reprezentantii spitalului asociat cu acest studiu au sugerat ca aprobarile sale etice au fost falsificate.

Moderatorul conferintei din Hong Kong, Robin Lovell-Badge, a spus ca organizatorii summit-ului nu erau la curent cu acest caz pana la dezvaluirile aparute in aceasta saptamana in presa internationala.

CRISP-Cas9 este o tehnologie ce permite oamenilor de stiinta sa taie si sa lipeasca secvente de ADN, crescand sperantele pentru vindecari pe cale genetica a unor boli. Totusi, exista ingrijorari legate de siguranta fetusului si de etica.

Peste 100 de oameni de stiinta, cei mai multi din China, au spus intr-o scrisoare deschisa publicata marti ca utilizarea tehnologiei CRISP-Cas9 pentru manipularea genetica a embrionilor umani este periculoasa si nejustificata. "Cutia Pandorei a fost deschisa", au adaugat semnatarii scrisorii.

Cercetarile lui He Jiankui se concentreaza pe tehnologia de secventiere a genomului, biotehnologie si manipulari genetice, potrivit biografiei sale ce a fost publicata pe site-ul oficial al summit-ului din Hong Kong.

Profesorul chinez si-a obtinut doctoratul la Universitatea Rice din Houston si a efectuat studii post-doctorale la Stephen Quake Laboratory din cadrul Universitatii Stanford.

Vezi si Ancheta in China, dupa anuntul privind nasterea bebelusilor modificati genetic: Este o nebunie

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#scandal beblusi modificati genetic, #cercetator chinez beblusi modificati , #genetica