Sarea - origine si superstitie

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 11:56
10994 citiri
Sarea - origine si superstitie

Sarea este acel ceva pe care nu-l vedem in farfurie, nu-l putem da deoparte, cum fac cei mici cu patrunjelul, dar pe care il simtim, mai ales atunci cand lipseste. Sarea este condimentul cel mai folosit in lume, pentru a da gust mancarii.

Cu totii ne amintim basmul copilariei in care fata de imparat ii spune tatalui ca-l iubeste ca "sarea in bucate". Doar ca raspunsul intelept al fetei este inteles si apreciat numai dupa ce imparatului i se servesc la masa bucate aspectoase, dar fara sare, lucru care-l infurie peste masura, dar il si ajuta sa inteleaga ce-a vrut fata sa spuna cand si-a comparat iubirea pe care i-o poarta cu sarea din mancare.

In vechime, sarea era extrem de pretuita deoarece se extragea greu si ajungea si mai greu in asezarile umane, raspandite cam peste tot in lume, la distante foarte mari. De aceea, se ajunsese ca in popor sa se spuna despre un om deosebit ca este precum "sarea pamantului", adica bun, omenos, de treaba.

In Imperiul Roman, cel mai adesea, ostasii erau platiti in sare - in latina, sal,

salis - de unde a ramas si cuvantul salariu (salarium).

A ajuns pana la noi vorba populara ca "daca se varsa sare, iese cearta," astazi doar o superstitie. Originea acestei superstitii vine de la faptul ca sarea, fiind atat de greu de procurat, era extrem de pretuita si nimeni nu-si permitea s-o risipeasca. Si sigur ca se isca indata cearta daca cineva, din neatentie ori din neglijenta, o risipea, pentru ca un graunte de sare facea intotdeauna diferenta dintre o mancare buna, cu gust, si una fada, nesarata.

De-a lungul timpului, expresia "nesarat" a capatat si sens figurat, ajungandu-se sa se spuna despre o vorba ca e "nesarata", adica nelalocul ei, lipsita de "bun gust" si de bun simt.

Si nu intamplator la noi, la romani, oaspetii de seama sunt primiti cu paine si cu sare, dovada a pretuirii de care se bucura acest ingredient care nu lipseste din nicio casa.

Trebuie stiut ca, pana la aparitia frigiderului, sarea, in cantitate mare, a fost unul din cei mai raspanditi conservanti alimentari. La sare se pastrau carnea, branza si alte produse alimentare care se obtineau in gospodarii. Si astazi, la sate, femeile pun la sare frunza de vie pentru ca iarna sa aiba cu ce face sarmale. Numai sarea mare, grunjoasa, neprelucrata poate fi folosita drept conservant.

De asemenea, sarea este si un medicament excelent, poate unul dintre cele mai vechi remedii din lume.

Sarea nu este de folos numai omului, ci si animalelor. La tara, in adapostul vitelor, exista bulgari mari de sare. De aceea, la ora de geografie, cand Gheorghita a fost rugat de doamna profesoara sa numeasca un singur loc unde se gaseste sare, acesta a raspuns, cat a putut de convingator si inocent: "In grajd, la vaca lu' bunica...".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sare traditii, #sare obiceiuri, #sare etimologie , #obiceiuri