Samuraii, oameni care sfidau dusmanul, facandu-si harakiri

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 16:53
13322 citiri
Samuraii, oameni care sfidau dusmanul, facandu-si harakiri

Imaginea samurailor, ca si a gheiselor, este invaluita intr-o legenda aproape sacra, pe cat de mistica, pe atat de emotionanta.

Traditia spune ca primii proto-samurai erau razboinici aparuti in secolul al VI-lea, in replica la infrangerile repetate pe care Japonia le inregistrase in fata Chinei si al Coreei.

Prima chemare la arme, cu materialul clientului

In anul 646, imparatul Mommu a impus o lege prin care unul din trei barbati era chemat sub arme. Ei se prezentau cu propriul lor armament, ceea ce ii scutea de plata impozitelor catre stapan.

Adevaratii samurai se confirma istoric, insa, abia in Evul Mediu, cand aceasta categorie de luptatori se pune cu toata fiinta la dispozitia imparatului, fara plata, ca mercenarii, si fara idealuri morale, ca militarii europeni.

Singura lor recompensa era dreptul de a ucide, fara sa dea socotela nimanui, pe orice persoana socotita inferioara ca grad social (taranii, negustorii, simpli soldati), dupa bunul lui plac, indiferent daca era barbat, femeie sau copil, indiferent de motiv sau chiar numai pentru a-si testa calitatile sabiei.

In Japonia medievala, samuraiul avea imunitate in fata oricui si numai el avea privilegiul de a purta arme. Oricine indraznea sa atace un samurai putea fi executat pe loc.

Femeia-samurai

Mai putin cunoscut este faptul ca, in Japonia, au existat si femei samurai. Aveau dreptul sa poarte arme si chiar sa ucida fara sa dea socoteala, dar numai cu acordul sotului sau al demnitarului local, conform Infoniac.

Spre deosebire de barbatii samurai, care, in caz de dezonoare isi faceau faimosul harakiri, femeile dezonorate aveau doar dreptul sa-si taie beregata.

Ideea de harakiri era in stransa legatura cu codul razboinicului, care impunea onoare, respect fata de cuvantul dat, spirit de sacrificiu si dispret fata de moarte. Harakiri era gestul suprem cu care samuraiul isi demonstra credinta fata de stapan, spintecandu-si burta.

Act voluntar in situatiile indicate mai sus, acest mod de sinucidere devenea obligatoriu, ca o favoare ce li se facea acelor samurai, care, pentru vina lor, erau condamnati la moarte de stapan.

Samuraiul se impunea in fata trupei, infatisandu-se calare, cu coifuri si armuri complicate, sageti, doua sabii si un evantai, menit sa dea gesturilor sale un aer martial.

Proba cu ghicitoarea

Samuraiul era seful familiei. El ii judeca si sanctiona dupa bunul plac atat pe cei din familie, cat si pe servitori. In lipsa de probe, dovada vinovatiei rezulta din invocaltiile unei preotese-ghicitoare, care stabilea "adevarul". Hotararea insa o lua tot samuraiul.

Samuraiul putea avea una sau mai multe sotii, una sau mai multe concubine, dar si aventuri ocazionale, pe care celelalte membre ale ciudatei familii erau nevoite sa le accepte fara sa cracneasca.

Ceremonia casatoriei consta in schimbul a trei cupe de sake, din care mirele si mireasa beau pe rand de cate trei ori. Casatoria nu se considera consumata decat dupa nasterea primului copil.

In cazul cand femeia se dovedea sterila, sotul isi putea lua, fara acordul sotiei, o concubina. Samurailor care nu isi puteau permite luxul de a intretine mai multe sotii, sau macar tiitoare, li se permiteau, fara nici o suparare, aventuri ocazionale.

Este de neinteles faptul ca niciodata moartea nu i-a ingrozit pe japonezi, indiferent daca erau samurai sau nu. Moartea insemna o fireasca si binefacatoare reintegrare in natura a defunctului, care devenea spirit, urmand sa-i protejeze pe cei vii, daca acestia continuau sa-l venereze.

Sfarsitul

Ultimul samurai recunoscut oficial a fost Saigo Takamori, nascut in 1827, care a murit la sarsitul secolului XIX, in lupta disperata chiar cu armatele imperiale, care tocmai hotarasera inlocuirea corpului de samurai cu o armata regulata, de tip european. A pierdut lupta, dar a murit fericit, apucand sa-si faca harakiri, in ultimul moment.

Desi cu acest prilej ordinul samurailor a fost desfiintat, la incheierea celui de-Al Doiea Razboi Mondial, cand, dupa lansarea bombelor de la Nagasaki si Hiroshima, imparatul a hotarat capitularea, cativa generali au hotarat sa nu suporte umilinta si si-au facut harakiri in sala de ceremonii a palatului Imperial din Tokio.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#samurai obiceiuri, #codul samuraiului, #femei samurai , #obiceiuri