Salbaticii Europei: traditii si ritualuri (Galerie foto)

Sambata, 31 August 2013, ora 12:45
18978 citiri
Salbaticii Europei: traditii si ritualuri (Galerie foto)

In Europa exista un fond latent de primitivism. Sub aparenta unei lumi moderne, sofisticata si marcata de dezvoltarea tehnologica, se ascund traditii populare si ritualuri legate de recolte, solstitii si temeri privind intunericul din perioada iernii, in care se intrezaresc ecouri ale miturilor din timpuri stravechi.

In aceasta lume a tenebrelor traiesc monstri, simultan cu promisiunea renasterii din timpul primaverii, a unei recolte bogate si a unor nou nascuti sanatosi. Europa, sau anumite parti ale ei, nu a pierdut legatura cu ritmurile naturii, potrivit National Geographic.

Aceasta legatura se reinnoieste prin festivitatile organizate pe intregul continent de la inceputul lunii decembrie si pana in perioada sarbatorilor de Paste. Desi aceste evenimente coincid cu sarbatorile bisericesti, majoritatea isi au originea in ritualuri pagane anterioare crestinismului, mentioneaza sursa.

In cadrul acestor festivitati, barbatii se imbraca in costume care le ascund fata si corpul si, costumati in acest mod, merg pe strazi, unde deghizarea le permite sa treaca granita dintre uman si animal, dintre real si spiritual, dintre civilizatie si natura, dintre moarte si renastere.

Cei deghizati isi asuma astfel "o personalitate duala", care, daca luam ca exemplu carnavalul portughez din Podence, se ascunde sub o masca diabolica, transformandu-se intr-o fiinta misterioasa.

In timpul carnavalului din Lazarim, Portugalia, cei deghizati merg pe strazile orasului ascunsi in spatele unor masti realizate manual, pana ajung la un foc mare, in care se ard doua papusi.

Europa tribala

Fotograful Charles Freger si-a propus sa prezinte in imagini ceea ce el numeste "Europa tribala". A mers prin 19 tari pentru a realiza acest proiect.

Vestimentatia variaza de la o regiune la alta si chiar de la o localitate la alta. In satul romanesc Corlata (judetul Suceava), barbatii se deghizeaza in cerbi pentru a imita o vanatoare pe ritmuri muzicale.

In Sardinia, printre animalele sacrificate se numara capre, cerbi, mistreti sau ursi.

In Austria, o creatura in aparenta diabolica, Krampus, ii pedepseste pe copiii rai, in contradictie cu Sfantul Nicolae, care ii rasplateste pe cei buni.

Cand Sfantul Nicolas viziteaza satele din Vysocina, Republica Ceha, il acompaniaza o fiinta deghizata in Smrt (Moartea), a carei coasa ii atinge pe pacatosi.

Tot in Republica Ceha, in localitatea Nedasov, demonii se aduna la procesiunea Sfantului Nicolae pentru a-i speria pe copiii care nu au fost cuminti.

In Scotia, Burryman este impodobit cu mii de flori de ciulini. Persoana care interpreteaza acest rol in sarbatoarea anuala din Queensferry, Ferry Fair, trebuie sa adune ea insusi ciulinii. Odata imbracat, cel in cauza merge prin oras urandu-le noroc celor care ii dau bani si whisky.

In Germania, in ajunul Craciunului, Pelzmartle apare in orasul Bad Herrenalb cu Christkind (copilul Iisus) pentru a-i certa pe copiii obraznici si a-i bate cu un par. Costumul de baie se coase dupa ce se pune pe corp.

Omul salbatic, prezent in mai multe culturi

Exista insa o prezenta fantastica si ingrijoratoare care traverseaza imaginarul colectiv de secole si care locuieste peste tot: omul salbatic, o creatura care se imbraca cu piele de animale, licheni, paie sau ramuri, traieste in paduri, aflandu-se in stransa relatie cu natura.

La fiecare cinci ani, oamenii din Telfs, Austria, aduna licheni pentru a confectiona costumele omului salbatic (Wilder Mann).

O alta caracteristica ciudata a omului salbatic este caracterul sau duplicitar: este in acelasi timp o fiinta rea, cat si una buna sau generoasa.

In Franta este numit l'Homme Sauvage, in Germania, Wilder Mann, in Italia, Uomo Selvaggio, iar in Polonia Macidula este varianta comica a acesteia.

Jumatate om si jumatate monstru, omul salbatic intruchipeaza relatia complexa pe care comunitatile umane, in special cele rurale, o stabilesc cu natura.

Ursul este echivalentul animal al omului salbatic; in anumite legende se spune ca acesta este de fapt tatal celui din urma. Animal care poate umbla in doua picioare, ursul hiberneaza, iar trezirea sa simbolizeaza renasterea.

In Muntii Pirinei din Franta se organizeaza ritualuri festive in care oamenii se deghizeaza in ursi care se trezesc din hibernare.

Pentru participantii la aceste ceremonii traditionale din mai multe regiuni europene, "transformarea in urs este un mod de a exprima si controla animalul", spune Charles Freger. De asemenea, aceste ceremonii reprezinta un ritual de initiere pentru tineri.

Cand se deghizeaza in ursi sau oameni salbatici, tinerii isi arata puterea, explica fotograful.

In ziua Anului Nou, in Bulgaria, barbatii se imbraca in piei de capra pentru a juca rolul lui Kukeri, cel care alunga spiritele rele.

Iata alte fotografii realizate de Charles Freger, in diverse zone ale Europei:

Schnappviecher, Italia

Barbat deghizat in cerb in ziua Anului Nou, Romania

Sarbatoarea Ursului, Franta

Macidula in ziua Anului Nou, Polonia

Zezengorri, in Carnavalul din Spania

Salbatic in timpul unui carnaval din Elvetia

Strohmann, in timpul unui carnaval din Germania

Noaptea Sfantului Antonio, Italia

Carnaval din Spania

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#traditii Europa, #ritualuri Europa, #oameni salbatici culturi Europa, #om relatie natura, #credinte Europa, #sarbatori pagane , #obiceiuri