S-a pus in functiune cel mai rapid lift din lume

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 15:17
6879 citiri
S-a pus in functiune cel mai rapid lift din lume
Foto: Facebook/Shanghai Tower

Cel mai rapid lift din lume a fost instalat intr-un zgarie-nori din Shanghai. Acesta, fabricat de Mitsubishi, se deplaseaza mai repede decat alearga atletul Usain Bolt, dar mai incet decat cel mai rapid animal de pe planeta, ghepardul.

Liftul din Shanghai Tower (a doua cea mai inalta cladire din lume) urca si coboara cu 20,5 metri pe secunda, informeaza CNN.

Intr-un top al celor mai rapide lifturi de pe Terra, pe locul doi se afla unul montat tot intr-un zgarie-nori, din Guangzhou, produs de Hitachi. Cladirea in care a fost instalat masoara 530 de metri inaltime. Liftul sau o strabate, de la parter pana la etajul 95, in numai 45 de secunde, deplansandu-se cu 20 de metri pe secunda.

In cazul acestui lift, nici nu s-a dorit o viteza atat de mare. "Ne-am dorit sa fie rapid, insa viteza actuala nu a fost anticipata", a explicat David Ho, care face parte din echipa care a conceput acest lift.

Insa clasamentul nu va ramane multa vreme asa. Cand va fi finalizat Jeddah Tower, din Arabia Saudita, in 2019, va fi cea mai inalta cladire din lume. Un astfel de imobil, care se inalta pret de un kilometru de la sol, are nevoie de un lift rapid. Un producator finlandez, Kone, a acceptat provocarea, punand la punct un lift revolutionar, care va ajunge la ultimul etaj in numai 52 de secunde.

Odata finalizat si instalat, acesta va depasi liftul din Shanghai, in ceea ce priveste viteza.

Se estimeaza ca un lift vertical nu se poate deplasa cu o viteza mai mare de 24,08 metri pe secunda, din cauza presiunii aerului.

Daca s-ar deplasa mai repede de atat, atunci cei care s-ar afla in lift nu ar avea timp se se aclimatizeze cu presiunea aerului de la ultimul etaj, intreaga cladire trebuind sa fie presurizata, intocmai ca un avion.

Cea mai noua tehnologie in materie de lifturi pare sa vina din Germania. O companie de aici, Thyssenkrupp, foloseste levitatia magnetica, campurile magnetice, si nu cablurile, pentru a se propulsa atat pe verticala, cat si pe orizontala.

Insa reticenta fata de lifturile orizontale este inca mare. Expertii spun insa ca e doar o chestiune de timp pana cand vor fi introduse la scara mare.

Citeste si despre cele mai ciudate lifturi din lume.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cel mai rapid lift, #cele mai rapide lifturi, #lifturi performante lume, #lifturi orizontale, #lifturi revolutionare , #cartea recordurilor