Rinocerii albi ar putea fi salvati printr-o tehnica revolutionara

Joi, 05 Iulie 2018, ora 11:06
2365 citiri
Rinocerii albi ar putea fi salvati printr-o tehnica revolutionara
Foto: Arhiva Pixabay

Embrioni hibrizi de la rinocer alb nordic, o specie pe cale de disparitie dupa moartea recenta a ultimului mascul, si de la o subspecie inrudita, au fost creati in laborator prin tehnologia de reproducere asistata.

Este vorba de primul embrion hibrid creat prin fecundarea "in vitro" care ajunge la nivel de blastocit - cu 5 sau 6 zile de dezvoltare - cu o structura celulara complexa, potrivit unui studiu publicat de Nature Communications si citat de EFE.

Este un progres care ar putea totodata duce la conservarea acestui mamifer, dupa moartea in martie anul acesta a ultimului mascul. Doar doua femele din aceasta specie mai traiesc in Kenya.

Proiectul condus de Thomas Hildebrandt, de la Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research din Germania, a inceput prin colectarea de ovocite de la exemplarele femele ale acestui mamifer, precum si de la subspecia de rinocer alb nordic si sudic, cu ajutorul unui aparat de aproape doi metri lungime de implantare transrectala.

Descoperirea facuta de laureata cu Nobel pentru Fisiologie si Medicina din 2012, Shinya Yamanaka, privind faptul ca celulele mature se pot reprograma pentru a deveni pluripotente, a permis o noua focalizare combinand "tehnologia de reproducere asistata cu colectarea de ovocite", a declarat Hildebrandt la o conferinta de presa.

Cercetatorii au obtinut lichid seminal decongelat de la masculii de rinocer din specia aflata in pericol si au fertilizat ovocitele din subspecia cea mai apropiata, rinocerul alb sudic, prin Injectarea intracitoplasmica a spermei (ICSI).

Embrionii hibrizi rezultati s-au dezvoltat pana la etapa de blastocist si au fost congelati pentru o posibila implantare la subspecia sudica, intr-un viitor apropiat. Urmatorul pas va fi deplasarea in Kenya pentru a colecta ovocite de la cele doua femele de rinocer alb nordic ramase si crearea de noi blastocisti unde atat ovulul, cat si sperma sa fie de la aceeasi subspecie.

Pentru a desfasura cu succes procesul de implantare - transferarea embrionilor congelati in uterul celor doua femele - echipa va avea nevoie de "mai mult de un an", potrivit afirmatiilor lui Hildebrandt, avand in vedere ca perioada de gestatie la aceste mamifere dureaza "16 luni".

Citeste si Numaratoare inversa pana la extinctie: Au mai ramas sase rinoceri albi in toata lumea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#embrioni hibrizi rinocer alb, #cale disparitie rinocer alb , #experiment