Reproducerea sexuata, decisiva in sanatatea genetica a urmasilor

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 20:43 13493 citiri
Foto: BBC

Animalele si plantele care se reproduc pe cale sexuala au un avantaj in comparatie cu speciile care se reproduc fara ajutorul unui partener, iar intreg mecanismul functioneaza in beneficiul urmasilor, se arata intr-un studiu recent.

Cercetatorii din cadrul Universitatii din Edinburgh au vrut sa afle mai mult despre modalitatile in care bagajul ADN este modificat in momentul in care genele celor doi parinti se combina. In acest sens, au folosit ca obiect de studiu comportamentul sexual al musculitelor de otet, relateaza BBC.

Oamenii de stiinta au descoperit ca recombinarea materialului genetic permite distrugerea unor elemente din ADN, in scopul eliminarii unor caracteristici negative. Astfel, intreg mecanismul functioneaza in beneficiul generatiilor de urmasi.

Descoperirea a fost posibila cu ajutorul unei tehnici de secventiere a genomului. Concluziile specialistilor sugereaza ca reproducerea sexuata are mult mai multe beneficii pentru viitorul unei specii, comparativ cu cea asexuata.

"In tot regnul animal, indivizii depun un efort considerabil pentru a se reproduce. Exista dovezi importante in privinta modalitatilor in care reproducerea sexuata permite unei specii sa se adapteze continuu si sa inlocuiasca elementele din ADN care i-ar putea crea dificultati pe termen lung", a explicat doctorul Penny Haddrill, din cadrul catedrei de Stiinte Biologice a Universitatii din Edinburgh.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii