Record mondial: O alpinista a escaladat Everestul de doua ori intr-o saptamana

Duminica, 21 Mai 2017, ora 15:36
4563 citiri
Record mondial: O alpinista a escaladat Everestul de doua ori intr-o saptamana
Foto: Arhiva Hepta.ro

O alpinista indiana a atins, duminica, varful Everestului pentru a doua oara in mai putin de o saptamana, stabilind un nou record, a anuntat echipa sa.

"Anshu a atins varful Everestului astazi la 08:00 (02:15 GMT), pentru a doua oara in acest sezon, stabilind un nou record", a spus Dawa Lama de la Dream Himalaya Adventures.

Anshu Jamsenpa, 37 de ani si mama a doi copii, a ajuns la 16 mai pe varful celui mai inalt munte din lume (8.848 m) si nu a luat decat o scurta pauza inainte de a incepe o noua ascensiune. Ea a primit inainte de expeditia sa binecuvantarea lui Dalai Lama, liderul principalei ramuri a budismului tibetan, scrie AFP.

Citeste si Horia Colibasanu a urcat pe Everest fara oxigen si fara serpasi

Recordul anterior pentru dubla ascensiune a Everestului de catre o femeie in acelasi sezon, certificat de Guinness Book of Records, a fost stabilit in 2012 de alpinista nepaleza Chhurim Sherpa.

Anshu Jamsenpa a urcat deja pe Everest de cinci ori. Ea a avut intentia de a reface expeditia in 2014, dar sezonul a fost anulat dupa moartea a 16 ghizi nepalezi intr-o avalansa. O alta incercare a fost anulata in 2015 dupa un violent seism care a ucis aproape 9.000 de oameni in tara si a declansat o avalansa imensa de pe Everest, omorand 18 persoane in tabara de baza.

Saptamana trecuta, alpinista nepaleza Lhakpa Sherpa a batut propriul record pentru cele mai multe expeditii realizate de o femeie pe varful Everestului pe care l-a urcat pentru a opta oara.

Tot duminica s-a anuntat si ca un alpinist american a murit in apropierea varfului Everestului, in timp ce un alpinist din India este disparut.

Numarul permiselor emise in acest an de Nepal pentru a urca pe Everest a atins un maxim istoric (373 alpinisti straini, ceea ce ar putea reprezenta impreuna cu ghizii aproape 750 de alpinisti), suscitand temeri de blocaje pe "acoperisul lumii" in timpul scurtei perioade de vreme buna care exista primavara.

Mai mult de 120 de persoane au ajuns pe varful muntelui de la inceputul sezonului actual, deja marcat de moartea a doi alpinisti, intre care celebrul catarator elvetian Ueli Steck.

Anul trecut, 443 de oameni au escaladat Everestul venind din Nepal si aproximativ 200 ajungand de pe versantul tibetan. Cinci persoane si-au pierdut viata.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#femeie Everest record, #record alpinism Everest, #alpinism Anshu Jamsenpa Everest , #cartea recordurilor