Proiectul care da o noua sansa traditiilor si folclorului romanesc, lansat de Universitatea Bucuresti

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 04:02
2742 citiri
Proiectul care da o noua sansa traditiilor si folclorului romanesc, lansat de Universitatea Bucuresti

Universitatea Bucuresti a demarat proiectul "Please touch the intangible cultural heritage", o platforma menita sa ofere sprijin si expertiza tuturor celor care lucreaza pentru valorificarea traditiilor si elementelor din folclor.

La final, va fi realizat un Catalog de bune practici pentru specialistii din Romania si Republica Moldova. Proiectul, care se desfasoara in perioada iulie-octombrie 2020, este demarat de UNIBUC prin Institutul de Cercetare ICUB, in parteneriat cu Sezatoarea Urbana si finantat de AFCN.

Platforma "Please touch the intangible cultural heritage" are ca obiectiv principal crearea unei structuri de comunicare pentru specialistii din Romania si Republica Moldova si se adreseaza in primul celor afiliati unor institutii precum Academia Romana (Bucuresti si filialele din tara), Academia de Stiinte a Moldovei, universitati de profil, muzee de etnografie din cele doua state. Printre destinatarii proiectului, in special la nivel informativ, se afla si specialistii din institutii culturale de nivel national/judetean/raional/local.

Noua structura de comunicare, care va oferi o baza de date cu specialisti din Romania si Republica Moldova, din toate domeniile implicate, contribuie la cresterea vizibilitatii activitatii acestora, a cercetarii etnologice si a institutiilor preocupate de studierea si cercetarea patrimoniului cultural imaterial.

"Credem ca, in acest fel, specialistii romani si moldoveni vor putea activa intr-un cadru mai permisiv si mai vizibil fata de cel actual, depasind << granitele >> institutionale ale propriei afilieri, dar ramanand atasati acesteia", a declarat Irina Balotescu, dr. cercetator stiintific la ICUB si la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" al Academiei Romane.

Initiatorii Proiectului "Please touch the intangible cultural heritage" isi propun, de asemenea, sa ofere o mai buna protectie elementelor de patrimoniu cultural imaterial din Romania si Republica Moldova si sa contribuie la ramanerea in viata a unor traditii si expresii orale, ritualuri, obiceiuri, abilitati si meserii ancestrale, instrumente, obiecte, artefacte etc., care fac parte din identitatea noastra ca popor si care, astfel, ar putea sa fie lasate mostenire peste generatii.

Prin prezentarea notiunilor de baza referitoare la patrimoniul cultural imaterial se asigura o mai buna recunoastere a elementelor specifice patrimoniului unei comunitati si o identificare a celor care apartin folclorismului tot mai prezent in jurul nostru. In acest fel, demersul specialistilor de la Universitatea Bucuresti poate fi vazut si ca un sprijin oferit liceenilor in orientarea catre o eventuala cariera in domeniu.

In cadrul proiectului au fost organizate deja, in perioada iulie-august, trei intalniri online la care au participat aproape 200 de specialisti, cercetatori in formare, studenti, reprezentanti ai ONG-urilor care activeaza in domeniul patrimoniului cultural, cu specialisti din Romania si Republica Moldova. Cele trei teme alese sunt considerate de cea mai mare importanta si actualitate: Experienta si expertiza in domeniul patrimoniului cultural imaterial. Dificultati identificate pentru specialisti, institutii, domeniu (22 iunie 2020); Experienta si expertiza in domeniul patrimoniului cultural imaterial. Bune practici in domeniul patrimoniului cultural imaterial (24 iunie 2020), respectiv Experienta si expertiza in domeniul patrimoniului cultural imaterial. Educatie si formare in domeniul patrimoniului cultural imaterial (17 august 2020).

Platforma "Please touch the intangible cultural heritage" poate fi accesata aici: http://please-touchpci.unibuc.ro/.

Pe langa platforma digitala, proiectul presupune si alcatuirea unui Catalog de bune practici pentru specialistii aflati de o parte si de cealalta a Prutului (varianta online si print) si realizarea unui indreptar destinat mediului preuniversitar: "Patrimoniul cultural imaterial la purtator. Ghid pentru profesorii si elevii din mediul preuniversitar".

Patrimoniul Cultural Imaterial include traditii si expresii orale, limba ca vector principal, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri si evenimente festive, cunostinte si practici referitoare la natura, la univers si la tehnicile legate de mestesuguri traditionale. In Europa si in lume, exista un interes crescut pentru identificarea, protejarea, conservarea, transmiterea si punerea in valoare a patrimoniului cultural imaterial.

Romania are 7 elemente incluse pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO: Ritualul Calusului (din 2009), Doina (din 2009), Ceramica de Horezu (2012), Colindatul de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova (2013), Jocul fecioresc romanesc (2015), Tehnici traditionale de realizare a scoartei in Romania si Republica Moldova (2016) si Practici culturale asociate zilei de 1 martie in Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova si Romania (2017).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Universitatea Bucure ti, #patrimoniu national, #proiect , #stiri magazin