Alarmă în Europa: secetele extreme lovesc până în 2099. Ce țări sunt afectate și cum va fi în România

Joi, 09 Septembrie 2021, ora 05:324577 citiri
Alarmă în Europa: secetele extreme lovesc până în 2099. Ce țări sunt afectate și cum va fi în România
Criză climatică se va accentua în Europa FOTO: Daily Mail

O prognoză privind vremea din Europa până în anul 2099, realizată de cercetătorii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, Germania, arată schimbări climatice dramatice. Astfel, secetele regionale de vară își vor dubla frecvența în Franța, Alpi, zona Mediteranie și Peninsula iberică, iar în România și estul continentului, acestea se vor intensifica cu 20-40%.

Criza climatică a avut deja o serie de efecte globale dramatice, inclusiv o creștere a numărului de secete, ”provocând costuri sociale, economice și de mediu considerabile”, au anunțat experții germani, care au efectuat studiul, potrivit Daily Mail.

Pentru a determina riscurile din viitor în privința schimbărilor climatice din Europa, cercetătorii au folosit date din arhivă privind nivelul de precipitații de pe tot continentul, inclusiv Insulele Britanice și din Scandinavia.

Analiza lor arată că în toate regiunile europene va avea loc o creștere a numărului de secete de vară, dar în Franța, Alpi, Mediterană și Pensinsula Iberică, acesta dublându-se. S-a cercetat ”procentul indicelui normal” (PINI), referitor la procentul de precipitații din perioadele studiate.

Apoi, au comparat aceste cifre cu previziunea producerii ploilor într-un model climatic, pentru opt regiuni din europa, în următorii 80 de ani.

Astfel, s-a constatat că vor exista diferențe mai mari între nivelurile de precipitații de vară și de iarnă, crescând în timpul iernii și scăzând vara. Pentru Europa Centrală va fi o creștere accentuată a probabilității unor secete extreme.

Celebrul fizician Michio Kaku uimește omenirea: ”Extratereștrii pot fi cu milioane de ani mai avansați decât noi” VIDEO

În Europa de Est secetele severe și extreme au probabilități mai mici în viitor, până în 2099, fiind o creștere de doar 20-40% față de prezent.

Franța va avea o creștere de 60% în privința secetelor extreme, iar regiunea Mediteranei de 80%, Peninsula Iberică de 96% în iulie și 88% în august.

Alarmă majoră dată de 230 de reviste medicale, la nivel mondial: Omenirea își pierde sănătatea, catastrofal și ireversibil VIDEO

”Seceta din timpul verii este un subiect extrem de relevant în Europa. Găsim o tendință clară spre secete mai intense și mai lungi, cu deficit de precipitații, până spre sfârșitul secolului”, a spus Magdalena Mittermeier, autoarea studiului din Germania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News