Primul ventilator medical made in Romania a trecut de etapa de omologare. Va fi testat pe oameni

Marti, 14 Aprilie 2020, ora 14:01
10778 citiri
Primul ventilator medical made in Romania a trecut de etapa de omologare. Va fi testat pe oameni
Foto: Arhiva Pixabay

Primul ventilator romanesc pentru cazuri de insuficienta respiratorie conceput, in doar cateva saptamani, de un grup de ingineri din Targu Mures si Cluj-Napoca, a trecut de prima etapa de omologare si va incepe sa fie testat pe pacienti umani, a anuntat initiatorul proiectului, Razvan Corneliu Popa.

Echipa mureseana s-a prezentat, in urma cu o zi, la Spitalul de Urgenta "Regina Maria" din Brasov, in fata unei comisii formata din reprezentantii Agentiei de Cercetare de Tehnica si Tehnologii Militare, care omologheaza, pe perioada starii de urgenta, aceste echipamente.

"Au fost prezenti medici de la Spitalul de Urgenta si de la Spitalul Militar Brasov, a fost testat echipamentul, a raspuns cu brio solicitarilor, am primit unda verde pentru a fi testat pe pacienti umani. Testarea va incepe, probabil, miercuri sau joi. Este un produs romanesc, deschide calea celor de acest tip in Romania, permite unei echipe sa cerceteze, sa inoveze si sa dezvolte aceste produse. (...)

Putem produce aparatul la un pret sub cel al pietei. Stim cu totii ca, in acest moment, preturile au explodat pentru ca cererea depaseste mult oferta, dar noi ne situam mult sub preturile de vanzare ale aparatelor din import", a declarat administratorul companiei Gaze Industriale Mures, Razvan Corneliu Popa.

Daca toate testele vor fi pozitive, firma mureseana va putea produce circa 15 aparate pe zi, astfel incat sa poata suplini lipsa acestei aparaturi vitale din sectiile de terapie intensiva, in cazul pacientilor cu COVID-19 si cu alte afectiuni respiratorii grave, a precizat Popa.

Conform acestuia, ideea s-a nascut in urma cu trei saptamani, in acest timp derulandu-se o munca asidua, la care si-au adus contributia si o serie de institutii ale statului, precum si medici militari si civili din Targu Mures si Brasov.

"Am reusit sa incropim o echipa extrem de competitiva, nu s-a tinut cont de sambete, duminici, de zi sau de noapte, s-a lucrat in ultimele doua saptamani cu o echipa extrem de inimoasa, dispusa sa faca sacrificii mari, care a reusit sa ajunga intr-un timp relativ scurt la un rezultat pe care il consideram muncit si meritat.

Am remarcat si meritul unor medici care s-au dovedit extrem de activi si interesati de proiectul nostru, dar si dornici sa ne sprijine cu informatiile pe care le detin", a aratat administratorul firmei muresene.

In Duminica Floriilor, primul ventilator romanesc pentru cazuri de insuficienta respiratorie a fost testat pe plamanul artificial de la Centrul de Simulare si Abilitati Practice din cadrul Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie "George Emil Palade" din Targu Mures.

"UMFST Targu Mures ne-a ajutat foarte mult. In duminica Floriilor pentru noi si Pastele pentru catolici, medicii si-au sacrificat sarbatoarea si au participat la testele efectuate pe plamanul artificial, care ne-au aratat ca aparatul poate fi utilizat pe orice fel de pacient. Am implementat noi moduri de lucru cu echipamentul.

Ventilatorul mecanic permite controlul PIP, PEEP, FiO2, volum, numarului de respiratii etc.

Ii multumim pentru ajutor rectorului UMFST 'George Emil Palade', prof. univ. dr. Leonard Azamfirei. Ii multumim, pentru modul prompt in care a raspuns solicitarilor noastre directorului Centrului de Simulare si Abilitati Practice, conf. univ. dr. Janos Szederjesi, medic primar ATI.

Ii multumim calduros pentru implicare sefului de lucrari dr. Marius Petrisor, medic ATI. Orice ajutor din partea medicilor din Romania este binevenit", a declarat Popa.

Antreprenorul considera ca testele de la UMFST Targu Mures au dovedit ca proiectul este "un pariu castigat", fiindca echipamentul este competitiv si poate face fata cu brio cerintelor medicilor din Romania.

"Ideea proiectului de ventilatoare mecanice a inceput prin faptul ca, la fel ca toata lumea, am auzit ca avem pacienti care mor din lipsa de oxigen si am incercat sa ne dam seama cum putem face ca oxigenul pe care il furnizam serviciilor de ambulanta si spitalelor sa ajunga direct la pacient.

Ne-am dat seama ca exista o lipsa de astfel de echipamente pe piata si am initiat o discutie cu un un prieten de-al meu, este vorba despre inginerul Petru Cozma de la compania Try Innovation SRL si am constituit rapid un grup de lucru, pentru a pune bazele acestui proiect.

Proiectul a capatat repede contur, a capatat sens, grupul de lucru s-a dovedit a fi extrem de eficient si imediat am reusit sa obtinem trei variante de ventilator mecanic, pe care le-am comparat intre ele si am ales una dintre acestea. La scurt timp dupa ce am inceput sa producem prima varianta, ne-am dat seama ca nu functiona la modul la care ne doream si am renuntat la ea, incercand varianta a doua.

Cum se intampla adesea in cercetare, nici aceasta nu s-a ridicat la parametrii pe care i-am dorit si ne-am indreptat spre o a treia varianta, cu care ne-am prezentat in fata comisiei de omologare, a primit aviz pozitiv si va fi testata pe pacienti umani", a declarat Razvan Corneliu Popa.

Firma mureseana care a dezvoltat acest proiect are ca obiect de activitate imbutelierea de oxigen si dioxid de carbon, produce gheata carbonica si comercializeaza toata gama de gaze industriale si a fost nevoita sa isi restranga activitatea din cauza epidemiei de COVID-19, pentru a-si proteja colaboratorii si angajatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ventilator romanesc teste oameni, #ventilator romanesc omologare , #inventii