Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Primavara se numara... porumbeii sanatosi - ingrijire si tratamente de preventie specifice acestei perioade

Advertorial
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:57
21278 citiri
Primavara se numara... porumbeii sanatosi - ingrijire si tratamente de preventie specifice acestei perioade
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Preventia este una din recomandarile facute oricui. Din pacate insa prea putine se pot preveni. In cresterea si ingrijirea porumbeilor, vaccinul contra paramixovirozei este cel facut preventiv, in rest crescatorii se confrunta cu tot felul de situatii privind starea de sanatate a porumbeilor si trebuie sa trateze bolile specifice.

La fel ca si in cazul oamenilor, unele afectiuni apar pe fond de stres si sunt declansate la un moment dat, dar organismul este oarecum purtator de o anumita bacterie care in anumite limite este inofensiva. De mentionat ca inainte de a trata ar fi ideale testele de laborator care sa confirme ce tip de tratament este benefic, dar in realitate prea putini fac acest lucru.

Cu ce se confrunta crescatorii in perioada primaverii

Inainte de perioada imperecherii, in primavara, crescatorii de porumbei fac cel mai adesea deparazitarea de paduchi. Tot acum este si timpul optim pentru doza de tratament ce vizeaza parazitii intestinali. Sunt atat de multe pareri despre produsele optime in acest sens, insa recomandarea ramane clar despre cele regasite in magazinele de specialitate.

La intervale de cel putin o saptamana, conform crescatorilor cu experienta, porumbeii ar urma sa fie tratati de asemenea contra salmonelozei, tricomonozei si obligatoriu vaccinati de paramixoviroza. Acest din urma vaccin se va realiza la 2 sau chiar 3 saptamani inainte de imperechere.

In completare, suplimentele de probiotice si vitamine sunt eficiente pentru a spori imunitatea porumbeilor.

In timpul sezonului de curse, porumbeilor le sunt administrate si alte tratamente

Porumbeii sanatosi sunt predispusi la boli mai ales dupa incheierea unor curse la concursuri. In contact cu altii, pe parcurs, au toate sansele sa se imbolnaveasca. Orice crescator pasionat stie ca acesta este un moment in care trebuie sa actioneze cu preventie. Vor fi administrati electroliti imediat dupa intoarcerea din cursa, iar a doua zi, pret de cateva zile, li se vor administra medicamente anti tricomonoza.

Optional, sunt administrate si medicamente pentru bolile respiratorii.

Ce nu este optional este apa la discretie. Aceasta trebuie sa fie curata, proaspata si schimbata, adesea recipientele folosite fiind si ele posibil purtatoare de virusi, de aceea recomandarea este de a le schimba des. Accesorii porumbei de acest gen gasim in mai toate magazinele de nisa. Apa pentru medicamente este bine sa fie lasata pentru a se declorina, timp de 24 de ore.

Prea multe medicamente versus natural, cu stimulente

Medicamentele administrate porumbeilor sunt uneori experimentate sau sunt retete auzite de la crescatori cu istorie in acest domeniu. Parerile sunt impartite. Imperativ necesar se considera cresterea in mod sanatos si echilibrat a porumbeilor. Acestia trebuie sa aiba un adapost curat, apa la discretie, ratie de hrana atat cat le este necesar, in functie de fiecare etapa a vietii lor.

Mai facil in zilele noastre este ca acum crescatorii au la indemana astfel de produse. Insa este la fel de cunoscut faptul ca fara unele suplimente, porumbeii nu sunt apti de realizat curse.

Magazinele de profil sunt de mare ajutor pentru orice crescator. Unii se ghideaza si dupa reputatia unor producatori, cautand specific de la acestia suplimentele care promit sa ofere un boost porumbeilor.

Altii se ghideaza dupa recomandari. Oricum ar fi, trebuie tinut cont de starea porumbeilor si de a nu oferi doze dupa ureche. La fel cum se intampla in cazul oamenilor la abuzul de medicamente, porumbeii ar putea reactiona deloc sau total opus cand le sunt oferite produse ce nu le furnizeaza aportul de vitamine si minerale.

Toti porumbeii au o nevoie comuna, cea de hrana de calitate

In functie de rasa si de interesele, obiectivul fiecarui columbofil, porumbeii sunt crescuti diferit. Cu toate acestea, un punct comun exista la capitolul hrana. Pentru cei de curse, proteina este extrem de importanta, iar surse bune in acest sens sunt mazarea si soia.

Chiar si semintele si cerealele necesare ratiei zilnice de hrana pentru porumbei se gasesc cu usurinta in magazinele dedicate, precum si recipiente variate, hranitoare potrivite pentru toate tipurile de adapost si raportat la numarul de porumbei ce se hranesc la un loc.

Asadar, parte din planul de preventie este si modul in care sunt crescuti, zi de zi, porumbeii. Acest lucru va presupune implicit o igiena riguroasa a spatiului in care acestia stau si se hranesc zilnic.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#sfaturi ingrijire porumbei, #tratamente necesare porumbei , #inedit