Premiul Nobel pentru Fizica pe 2020, acordat pentru investigatii privind gaurile negre si pentru descoperiri astronomice

Marti, 06 Octombrie 2020, ora 13:28
3242 citiri
Premiul Nobel pentru Fizica pe 2020, acordat pentru investigatii privind gaurile negre si pentru descoperiri astronomice
Roger Penrose FOTO: YouTube/ The Royal Institution (captura)

Premiul Nobel pentru Fizica pe 2020 a fost acordat lui Roger Penrose si lui Reinhard Genzel si Andrea Ghez, pentru investigatii privind gaurile negre si descoperiri astronomice, a anuntat marti Academia suedeza de stiinte.

Englezul Roger Penrose a fost premiat pentru "descoperirea ca formarea unei gauri negre este o consecinta a teoriei relativitatii".

Germanul Reinhard Genzel si americanca Andrea Ghez au fost premiati pentru "descoperirea unui obiect supermasiv in centrul galaxiei noastre".

Valoarea premiului Nobel este de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este impartit, daca exista mai multi laureati ai unui singur premiu.

Fizica a fost primul domeniu mentionat de Alfred Nobel in testamentul lui din 1895. La finalul secolului XIX, multi considerau fizica ca cea mai importanta dintre stiinte si, probabil, Nobel a vazut-o la fel. Propriile lui cercetari au fost strans legate de fizica.

Premiul Nobel pentru Fizica este acordat de Academia regala de stiinte din Suedia.

Intre anii 1901 si 2019 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Fizica. Din total, 47 au fost acordate cate unui cercetator. Trei femei se regasesc in lista laureatilor: Marie Curie (1903), Maria Goeppert-Mayer (1963) si Donna Strickland (2018).

John Bardeen este singurul om de stiinta care a primit Nobelul pentru Fizica de doua ori. Cel mai tanar laureate a fost Lawrence Bragg, in varsta de 25 de ani - el a fost recompensat in 1915 impreuna cu tatal sau. Cel mai varstnic a fost Arthur Ashkin (96 de ani), laureat in 2018.

Canadianul James Peebles si elvetienii Michel Mayor si Didier Queloz au fost laureatii premiului Nobel pentru Fizica pe 2019, pentru contributia la intelegerea evolutiei universului si a locului Pamantului in cosmos.

Sezonul Nobel 2020 va continua miercuri, cu premiul pentru Chimie. Laureatul premiului Nobel pentru Literatura va fi anuntat pe 8 octombrie, iar pentru Pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges in Stiinte Economice, acordat in memoria lui Alfred Nobel, va fi anuntat pe 12 octombrie.

Toate anunturile vor fi transmise prin streaming, pe site-ul Nobelprize.org.

Anul acesta, ceremonia de inmanare a premiilor nu va avea loc la Stockholm, din cauza pandemiei, iar fiecare laureat isi va primi diploma si medalia in tara in care se afla. Este pentru prima data in 76 de ani cand ceremonia nu va avea loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nobel Fizica, #prmiu nobel , #astronomii