Premiera NASA: O iesire in spatiu exclusiv feminina (Foto)

Joi, 07 Martie 2019, ora 11:53
3184 citiri
Premiera NASA: O iesire in spatiu exclusiv feminina (Foto)
Foto: Arhiva Pixabay

O iesire in spatiu realizata de un echipaj exclusiv feminin a fost programata de NASA la sfarsitul acestei luni, a anuntat Agentia Spatiala Americana.

Cele doua astronaute americane aflate la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), Anne McClain si Christina Koch, vor realiza iesirea in spatiu istorica la data de 29 martie, a declarat pentru agentia DPA purtatoarea de cuvant a NASA, Kathryn Hambleton.

Femeile au iesit in spatiu de numeroase ori, insa activitatea extravehiculara (EVA), asa cum sunt denumite iesirile in spatiu in limbajul NASA, programata la 29 martie va fi primul eveniment de acest tip efectuat de doua astronaute.

McClain si Koch vor fi asistate de la sol de o a treia femeie, Kristen Facciol. Aceasta a publicat un mesaj pe Twitter la 1 martie in care a declarat ca se va afla "la consola" in cadrul Centrului Spatial Johnson al NASA, din Houston, Texas.

Foto: Facebook/ NASA Astronaut Christina Hammock Koch

Foto: Facebook/ Anne McClain

Cu o saptamana inainte de iesirea in spatiu, Agentia Spatiala Americana va sustine o conferinta de presa pentru a descrie activitatea celor doua astronaute, a precizat Hambleton, adaugand ca misiunea echipajului McClain - Koch ar putea suferi unele schimbari.

McClain se numara in prezent printre cei doi astronauti si un cosmonaut aflati la bordul ISS.

Echipajul se va dubla dupa 14 martie, data programata pentru lansarea unei nave spatiale ruse Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, care ii va avea la bord pe colegul lui Koch, astronautul NASA Nick Hague, si pe cosmonautul rus Alexei Ovcinin.

Inainte de iesirea in spatiu alaturi de Koch, McClain va efectua o EVA impreuna cu Hague, la data de 22 martie. Aceasta va fi iesirea in spatiu cu numarul 214 realizata de pe ISS, care orbiteaza Terra la o distanta de 408 kilometri.

Prima femeie care a iesit in spatiu a fost Svetlana Savitkaia, la 25 iulie 1984.

Astronauta NASA Peggy Whitson detine recordul pentru cele mai multe iesiri in spatiu realizate de o femeie - 10.

Citeste si Inca putin si vom calatori in spatiu: O nava cu pasager a zburat pana aproape de iesirea din atmosfera (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#misiune spatiu femei NASA , #NASA