Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > experiment
A   A   A

Premiera medicala: Un implant in creier a ajutat un pacient paralizat sa simta din nou

Premiera medicala: Un implant in creier a ajutat un pacient paralizat sa simta din nou
Foto: Twitter/UPMC
Pentru prima data in istoria medicinii, un pacient paralizat si cu o mana amputata a reusit sa aiba din nou senzatia de atingere gratie unui implant in creier si unei proteze robotice.

Experimentul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la University of Pittsburgh si de la University of Pittsburgh Medical Center, potrivit Washington Post.

Medicii i-au implantat pacientului cativa electrozi mai mici ca un bob de nisip in creier, mai exact in cortex, zona care ne ajuta sa recunoastem senzatiile si sa le pricepem sensul.

Electrozii primesc semnalele de la proteza care ii inlocuieste mana dreapta, asa ca in momentul in care cineva ii apasa pe degetele protezei, pacientul simte presiunea.

O reusita laudata de Obama
Rezultatul experimentului e uimitor. Pana acum, persoanele paralizate care aveau proteze puteau doar sa le miste, nu si sa simta atingerea.

Barack Obama a laudat reusita medicilor, in cadrul unei conferinte pe teme stiintifice din Pittsburgh. "E ceva uimitor. Foarte cool. Sunt foarte mandru de voi", a spus presedintele SUA.

Pacientul se numeste Nathan Copeland si are 30 de ani. El a ramas paralizat la toate cele 4 membre, cand era adolescent, in urma unui accident de masina.

In urma cu cinci ani s-a inscris voluntar in programul de la University of Pittsburgh, unde primavara trecuta i-au fost implantati in creier cativa electrozi care il ajuta sa dea comenzi protezei care i-a inlocuit mana dreapta.
Totusi, el putea doar sa o miste, asa ca abia acum, odata cu implementarea noilor electrozi, simte cand este atins. De fapt, e prima data cand se intampla asa ceva cu o mana robotica.

Citeste si despre un supravietuitor al cancerului a primit o proteza de mandibula facuta la imprimanta 3D
Facebook ShareTweet
 Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 11:38
 Autor:Constantin Pescaru

 Articol citit de 3622 ori

Citeste si: