Premiera in astronomie: Stea variabila de tip Mira, descoperita la Galati

Marti, 28 Aprilie 2020, ora 12:53
4367 citiri
Premiera in astronomie: Stea variabila de tip Mira, descoperita la Galati
Foto: Facebook/Planetariul si Observatorul astronomic Galati

O stea variabila lung periodica de tip Mira a fost descoperita in premiera nationala la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati, se arata marti intr-un comunicat de presa al institutiei.

Potrivit sursei citate, este pentru prima oara cand se descopera o stea variabila de tip Mira la Observatorul Astronomic din Galati, iar acest lucru reprezinta, in acelasi timp, si o premiera pentru astronomia din Romania. Descoperirea s-a realizat in mai multe etape, pe parcursul mai multor ani.

Astfel, in noaptea de 30 septembrie spre 1 octombrie 2014, in timpul derularii Programului de observatii astronomice "Nova Search" in Calea Lactee, a fost observata o crestere foarte mare in luminozitatea unei stele din constelatia Vulpea.

In acel moment s-a crezut ca este o nova, dar nu existau suficiente date stiintifice pentru a crede ca este o posibila nova.

Din acest motiv s-a considerat ca este un "transient object" si a fost raportat imediat la Biroul Central pentru Telegrame Astronomice al Uniunii Astronomice Internationale la sectiunea "Transient Object Followup Reports" sub numele de TCP J19441156+2003460 (Galati V7), de catre echipa formata din Ovidiu Tercu - coordonatorul Observatorului Astronomic Galati si Alex Dumitriu - membru in consiliul de administratie la The Astronomical Society of Glasgow, dar si membru al Astroclubului "Calin Popovici" din Galati.

Pentru confirmarea acestei posibile nove era nevoie de realizarea unei analize spectrale de catre un observator astronomic dotat cu un spectograf, dar pentru ca in urmatoarea perioada nu a existat nicio confirmare a acestei nove, variabilitatea acestei stele a fost raportata in luna octombrie 2017 la American Association of Variable Stars Observers.

In luna aprilie, echipa formata din Ovidiu Tercu, Andrei-Marian Stoian, Gabriel Neagu si Dominic Zlat (membri ai Astroclubului "Calin Popovici" din Galati) folosind date de survey de la Zwicky Transient Facility, au analizat curba de lumina a acestei stele variabile si au determinat urmatoarele lucruri: minimul si maximul stralucirii, perioada de 291 zile si tipul de variabilitate specific stelelor variabile lung periodice de tip Mira.

Toate aceste date au fost raportate catre Asociatia Americana a Observatorilor de Stele Variabile, unde au fost incluse in baza de date internationala a stelelor variabile.

Stelele variabile lung periodice de tip Ceti (Mira) au fost denumite dupa steaua reprezentativa Mira (omicron) Ceti. Periodicitatea lor este bine pronuntata, iar perioadele sunt cuprinse intre 80 si 1.000 de zile. De cele mai multe ori, steaua este inconjurata de o anvelopa de gaz in expasiune.

O stea variabila de tip Mira este o stea giganta rosie aflata intr-o etapa foarte tarzie a evolutiei sale stelare. Aceasta stea isi va expulza straturile exterioare, devenind o nebuloasa planetara cu o stea pitica alba in centru.

Specialistii in astronomie de la Galati au mai descoperit, in anul 2013, alte doua stele variabile, denumite Galati V1 si Galati V2, iar in 2019 stelele variabile Galati V3, Galati V4 si Galati V5.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#stea descoperita Observator Galati , #spatiu