Povestea ultimelor sirene din Japonia

Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 12:30
10565 citiri
Povestea ultimelor sirene din Japonia
Foto: Captura video YouTube

Ama sau "femeile marii" reprezinta o populatie din Japonia ce scade vazand cu ochii. Din pacate, pentru ca un asemenea stil de viata nu se regaseste in prea multe locuri din lume. Am putea asista la moartea unei traditii milenare.

"Am fost in mare de cand ma stiu si, indiferent de cat de cald e afara, tot simt umezeala in oase", spune Kimiyo Hayashi, in varsta de 61 de ani, o membra a acestei comunitati. Seara, dupa ultima iesire in larg, ea si restul femeilor care culeg scoici, stridii, caracatite sau alte vietati marine cu mainile goale se aduna in jurul focului, pentru a se incalzi.

Ajuns in regiunea Ise-Shima, din prefectura Mie, ai senzatia ca te-ai intors in timp, scrie un reporter BBC care a vizitat aceasta comunitate. In jurul acestor femei s-au tesut mereu povesti cu iz fantastic. Se crede ca femeile se scufunda in cautarea scoicilor, in astfel de mici comunitati, inca de acum 2.000 de ani si chiar mai mult.

Cand ziua se ingana cu noaptea, femeile Amo merg incolonate inspre docuri, purtand in maini torte din bambus. Hayashi, o femeie cu privire agera, li s-a alaturat cand avea 16 ani. Si mama si bunica sa au avut aceeasi ocupatie.

45 de ani mai tarziu de cand li s-a alaturat, programul ei e acelasi. Imbracata intr-un costum traditional alb, se arunca in valuri si ajunge adesea la un kilometru de tarm, la o adancime de 10 metri.

Accidentele sunt la ordinea zilei

Nici ea, nici restul "sirenelor" nu folosesc vreun echipament atunci cand se scufunda. Nu au pe ele mai multe haine nici cand temperaturile fac dintii sa clantane. Accidentele regulate fac parte din viata acestor femei, la fel ca intalnirile cu rechinii. Insa frigul e cel care face cele mai multe victime. De-a lungul anilor, spune Hayashi, multe femei nu s-au mai intors din valuri.

In "meseria" aceasta, in fapt un stil de viata, nu conteaza atat de mult cat isi pot tine femeile respiratia, ci cat de repede pot vana. Raman sub apa si cate doua minute, timp in care trebuie sa ia decizii rapide si sa fie extrem de eficiente.

In tineretea sa, Hayashi se intorcea din larg cu o captura impresionanta de scoici, stridii, serpi, homari si caracatite. Ceea ce, din pacate, nu se mai intampla si acum.

Te-ai putea intreba, de ce doar femei? Japonezii cred ca distributia grasimii din corpul femeii le ofera un avantaj, astfel incat ele rezista mai bine la temperaturile mici din apa.

Femeile cauta in principal perle, dar sunt si cele care pun mancarea pe masa. In trecut, se intelegea de la sine ca fata va calca pe urmele mamei, devenind, la randul ei, o femeie a marii. Acum, din ce in ce mai putine tinere se scufunda in cautare de vietati ale marii, cu perle sau nu.

65 de ani, varsta medie

Hayashi si colegele sale deja s-au obisnuit cu gandul ca sunt ultimele femei ale marii din familiile lor. Fiicele lor nu sunt interesate sa le calce pe urme, asa ca varsta medie a celor care se scufunda zilnic e de 65 de ani in prezent. Cea mai varstnica dintre sirene a trecut de 80 de ani.

In prezent exista mai putin de 2.000 de femei Ama. Imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, erau 8.000 de femei in aceste comunitati.

"Avem nevoie de mai multe femei sa devina Ama, astfel incat traditia sa nu moara. Dar de unde sa vina? Ma intristeaza mult asta", spune Hayashi.

Insa femeile nu au prea multe motive sa imbratiseze aceasta "cariera". Intr-o zi proasta castiga 2.000 de yeni (ceea ce inseamna echivalentul a circa 20 de dolari) - putin, daca tii cont de faptul ca-si risca viata la fiecare iesire in mare.

Iar restrictiile in ceea ce priveste pescuitul, din cauza celor care il practica la o scara foarte mare, le ating si pe ele. Legile din Japonia continua sa se inaspreasca an de an, adesea acestea nefiind lasate sa iasa in larg.

O speranta o reprezinta propriul lor trecut. In ultimul an, cateva case traditionale in care femeile Ama se relaxeaza si socializeaza dupa ce vin din larg au fost deschise turistilor. Veteranele, asa cum e Hayashi, le gatesc turistilor ceea ce restul femeilor aduc din valuri. Practic, sunt ferestre care se deschid spre un stil de viata putin cunoscut, enigmatic.

"Imi iubesc munca si nu as schimba-o pentru nimic in lume", explica Hayashi. "Atata vreme cat sunt sanatoasa si fericita, plamanii mei si picioarele mele mai au cel putin 20 de ani. Asa ca voi continua sa ma scufund. Pentru asta m-am nascut", mai spune Hayashi.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#femei Ama vaneaza mare, #comunitate Ama Japonia, #femei Japonia scufundari scoici, #femei cauta perle Japonia , #obiceiuri