Misterul de la ”Porțile iadului”: Focul nestins de 50 de ani care uimește lumea VIDEO

Sambata, 09 Octombrie 2021, ora 01:14 5384 citiri
Porțile iadului, un fenome misterios inexplicabil FOTO: Fans Share

Este cu adevărat un mister care înconjoară un crater uriaș ce arde încontinuu de 50 de ani, ca o ”suflare a diavolului”. Nimeni nu știe de ce și până acum nu s-a putut explica originea acestui neobișnuit fenomen, denumit ”Porțile iadului”.

Groapa uriașă de gaz Darcaza este situată în deșertul Karakum din Turkmenistan, iar apartenența sa rămâne un secret pentru toată lumea. Deși nu există înregistrări oficiale despre modul în care a apărut, totuși se crede că acest crater ce arde a fost creat în anul 1971, când țara era sub stăpânirea Uniunii Sovietice, potrivit The Sun.

Conform teoriei, geologii au dat de o sursă de gaze naturale, în timp ce forau după petrol, dar lucrările au dus la prăbușirea pământului din acel loc, ducând la crearea craterului cunoscut sub numele de ”Porțile iadului”.

Fenomenul a fost prezentat pe larg într-un film documentar pe canalul de televiziune National Geographic, în anul 2013. Exploratorul canadian George Kourounis a fost primul om care a coborât în groapa de foc, până la 100 de metri, în adâncime, dar nici el nu a putut explica ce se întâmplă acolo.

La acea vreme, el a spus că pare ”un vulcan în mijlocul deșertului” și a recunoscut că se simte precum ”un cartof copt. Aici, arde o cantitate uriașă de flăcări. Zi și noapte, arde încontinuu. Poți auzi vuietul focului, dacă stai pe marginea craterului”.

Geologii din zonă cred că această groapă uriașă s-a format în anii ’60 și nu s-a aprins până în 1980. La vremea respectivă, Turkmenistan-ul se afla în componența Uniunii Sovietice, iar orice date despre ”Porțile iadului” sunt considerate informații secrete clasificate.

Misterul ”Porții iadului” a transformat craterul într-o atracție turistică populară, iar anual mii de oameni vin să vadă minunea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News