Polul Nord magnetic se deplaseaza cu 50 de kilometri pe an. Hartile de navigatie vor trebui actualizate tot mai des

Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 08:40
9424 citiri
Polul Nord magnetic se deplaseaza cu 50 de kilometri pe an. Hartile de navigatie vor trebui actualizate tot mai des
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Schimbarea rapida a pozitiei Polului Nord magnetic al Pamantului ii forteaza pe cercetatori sa faca o actualizare fara precedent, mai devreme decat era prevazut, a hartii magnetice cu ajutorul careia se realizeaza navigatia ambarcatiunilor, avioanelor si submarinelor in Oceanul Arctic.

Acele busolelor indica Polul Nord magnetic, punct care si-a schimbat pozitia, in mod imprevizibil, de pe coasta de nord a Canadei, unde se afla cu un secol in urma, in mijlocul Oceanului Arctic, deplasandu-se spre Rusia.

"Se deplaseaza cu circa 50 de kilometri pe an. Nu s-a deplasat prea mult in perioada 1900-1980, dar miscarea sa s-a accelerat in ultimii 40 de ani", a declarat vineri pentru Reuters Ciaran Beggan de la Observatorul Geologic Britanic (BGS) din Edinburgh.

Actualizarea World Magnetic Model, harta campului magnetic al Pamantului, care se face o data la cinci ani era prevazuta pentru 2020, dar armata SUA a solicitat, intr-un demers fara precedent, modificarea acesteia mai devreme, a precizat cercetatorul. BGS impreuna cu Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica a SUA (NOAA) sunt institutiile care administreaza World Magnetic Model.

Potrivit lui Beggan, deplasarea polului afecteaza navigatia in special in Oceanul Arctic, in nordul Canadei. Harta campului magnetic este folosita de NATO, de armata americana si britanica precum si de navigatia civila.

Miscarea polului este determinata de schimbarile imprevizibile ale fierului lichid din miezul planetei. O actualizare a modelului magnetic va fi lansata la 30 ianuarie, potrivit revistei Nature, amanata de la 15 ianuarie din cauza blocajului din administratia SUA.

"Faptul ca polul isi schimba rapid pozitia face ca aceasta regiune sa fie mai predispusa la erori grave", a declarat pentru revista Nature Arnaud Chulliat, specialist in geomagnetism la Universitatea Colorado din Boulder si la Centrele Nationale pentru Informatii despre Mediu din cadrul NOAA.

Beggan spune ca recentele modificari ale Polului Nord magnetic nu vor avea efecte sesizabile pentru cea mai mare parte a oamenilor care nu sunt in regiunea Arctica.

Sistemele de navigatie ale vehiculelor sau telefoanelor indica pozitia obiectelor de pe Terra cu ajutorul undelor radio provenite de la satelitii care orbiteaza deasupra Pamantului.

"Nu are efect asupra latitudinilor medii si mici", a spus Beggan. "Nu va afecta pe cineva care conduce o masina".

Multe dintre telefoanele inteligente au incorporate busole pentru a realiza orientarea pe harta sau pentru jocuri precum Pokemon Go. Cu toate acestea, in cele mai multe dintre cazuri, eventualele greseli de localizare ale acestor instrumente ar fi cuprinse in marja de eroare permisa de modelul magnetic actualizat la fiecare cinci ani, a mai spus Beggan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pol magnetic deplasare, #harti navigatie , #planete
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
efectul de sera bata-l vina :-))