Plasticul ar putea fi pana la urma biodegradabil. Iata ce au descoperit chinezii

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 15:14 7285 citiri
Foto: Academia de Stiinte din China

Cercetatori de la Academia chineza de Stiinte (CAS) au identificat o noua ciuperca in stare sa descompuna materiale plastice poliuretane, informeaza sambata Xinhua.

Ciuperca, numita Aspergillus tubingensis, a fost izolata de o echipa de cercetatori condusa de Xu Jianchu, de la Institutul de Botanica Kunming din cadrul CAS.

"Fungii se pot dezvolta pe suprafata poliuretanilor fiind capabili sa rupa legaturile chimice dintre moleculele de plastic, sau polimeri, prin activitatea enzimelor lor", a declarat Xu pentru Xinhua. "Ei folosesc, de asemenea, puterea fizica a miceliului pentru a ajuta la separarea polimerilor".

Poliuretanii sunt un tip de polimeri sintetici utilizati pe scara larga in fabricarea materialelor plastice. Sunt folositi in diverse industrii, inclusiv tratament medical, constructii si automobile.

Deseurile din plastic sunt dificil de descompus, polueaza solul si apa si prezinta riscuri pentru sanatatea umana.

"Biodegradarea cu ajutorul fungilor este o modalitate importanta de a trata poluarea cauzata de materiale plastice sintetice", a spus Xu, adaugand ca eficienta degradarii este afectata de diversi factori, intre care PH (hidrogenul potential), temperatura si tipurile de mediu.

El a spus ca cercetatorii vor intelege treptat care sunt conditiile ideale pentru cresterea rapida a ciupercii, punand bazele pentru rezolvarea problemei gunoiului.

Studiul a fost publicat la 15 martie pe site-ul revistei internationale Environmental Pollution.

In 2016, s-a anuntat ca o echipa de oameni de stiinta de la universitatea din orasul japonez Kyoto a descoperit un tip de bacterie care, practic, "mananca" si descompune plasticul.

Botezata Ideonella sakaiensis, bacteria a fost identificata dupa cinci ani de cercetari ale unor probe prelevate din gropi de deseuri de plastic. Ea este in stare sa descompuna polietilenotereftalatul, cunoscut in general ca PET, materialul plastic cel mai comun si cel mai rezistent, utilizat la o ampla gama de produse, de la sticle pana la haine.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza PSD.Erie
PSD.Erie
rank 5
Poza homer
homer
rank 3
.................................sint Nenumarate Produse aici,......