Pentru ce nu s-a gasit inca o pilula?

Joi, 14 Iulie 2011, ora 18:18
2777 citiri
Pentru ce nu s-a gasit inca o pilula?
Foto: livescience

Pana in prezent, oamenii de stiinta au ajutat la aparitia unor uriase progrese in domeniul medicinei, dar au ramas si idei pe care nu le-au putut duce la indeplinire, decat cel mult partial.

Asta nu inseamna insa ca nu incearca in continuare sa le puna in practica, chiar daca unele par de domeniul literaturii SF, cum ar fi descoperirea unei pastile care sa te faca mai destept sau a uneia care sa te ajute sa traiesti mai mult.

Conform liveScience, iata cateva pastile care lipsesc momentan de pe piata, dar la care se lucreaza asiduu.

1. O pastila care sa te faca mai destept

O astfel de idee sta la baza filmului "Limitless", de anul acesta, in care un barbat ia un medicament de imbunatatire a memoriei si devine un geniu. Chiar daca nu s-a inventat pana acum o astfel de pilula, nu inseamna ca nu s-a incercat. Mai cu seama in ceea ce priveste tratamentele pentru memorie s-au facut pasi inainte, date fiind efectele devastatoare ale maladiei Alzheimer si ale altor afectiuni de acest tip.

Oamenii de stiinta au descoperit in creierele rozatoarelor molecule care joaca un rol in intarirea si blocarea amintirilor, dar nu se stie ce rol au acestea la oameni.

Unii studenti deja folosesc anumite medicamente de pe piata neagra pentru a le studia, dar acestea au efecte adverse diverse, cum ar fi probleme de inima si dependenta si nici nu aduc prea mari avantaje in ceea ce priveste functionarea creierului.

In plus, cercetatorul Alcino Silva, din cadrul Universitatii California, este de parere ca mintea este o masina bine unsa. "Sistemele noastre biologice sunt rezultatul unor mecanisme foarte fin echilibrate. Daca te joci cu ele, o faci pe riscul tau", a declarat acesta.

2. O pastila care sa te faca mai slab

Pastilele care au ca scop pierderea in greutate, fie cele care exista pana acum, fie cele la care se lucreaza, sunt cele mai profitabile pilule "magice". Unele presupuse medicamente pentru slabit sunt vandute ca si suplimente, desi nu au toate aprobarile necesare, existand avertizari cum ca ar fi potential toxice.

In plus, suplimentele pentru slabit nu functioneaza pe termen lung, iar unele, cum ar fi cel care presupune injectii cu un medicament facut din urina femeilor insarcinate, pot fi de-a dreptul periculoase.

Chiar si cele mai eficiente tratamente de combatere a obezitatii, cum ar fi interventiile chirurgicale, necesita si schimbari in stilul de viata. Asadar, daca nu se depune ceva efort, nu prea se poate slabi fara sa apara si efecte secundare.

3. O pastila care sa mareasca penisul

Ideea de marire a penisului a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren, mai ales ca au aparut si pilule care pretind ca pot face acest lucru. Numai ca aceste pilule nu functioneaza, singura metoda care da ceva rezultate fiind cea care consta intr-o intindere mecanica cu anumite dispozitive, ce poate sa mareasca penisul cu aproximativ 1,8 centimetri.

Curios si ingrijorator este ca cei mai multi dintre cei care apeleaza la aceasta metoda nu au nevoie de asa ceva, deoarece nu se incadreaza in categoria celor cu o lungime anormal de mica. Mai degraba le-a fost inoculata ideea conform careia mai mare este mai bun, prin mijloacele pornografice.

4. O pastila care sa te ajute sa traiesti mai mult

Preocuparea pentru a avea o viata mai lunga si mai sanatoasa staruie de mult timp in mintile cercetatorilor, ei descoperind deja cu ajutorul studiilor pe animale din ultimii 30 de ani ca reducerea aportului zilnic de calorii creste semnificativ speranta de viata. Iar animalele care au avut parte de restrictii alimentare pareau si mai tinere si mai sanatoase decat cele care au avut mancare la discretie. Deocamdata nu se stie daca si oamenii s-ar bucura de efecte pozitive in urma reducerii aportului de calorii sub cel recomandat.

Oricum, cercetatorii incearca sa descopere un mod de a produce aceleasi schimbari cu ajutorul medicamentelor, din moment ce o viata in care sa te infometezi nu prea pare incantatoare. Pana la descoperiri certe insa, o viata echilibrata, cu o alimentatie sanatoasa si cu miscare facuta in mod regulat, poate ajuta pe oricine sa se simta mai tanar si mai sanatos.

5. O potiune a dragostei

Ideea unui astfel de medicament a aparut dupa descoperirea oxitocinei, un hormon important pentru stabilirea unor legaturi afective si pentru monogamie. Pana acum a aparut deja un spray al "increderii", care pretinde ca ii face pe cei apropiati sa se simta mai apropiati de cei din jur, mai increzatori in propriile forte. Dar, oxitocina nu face nimic pentru a creste increderea in cineva pe care nu te poti baza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#pilule magice, #medicamente magice , #inedit