Pandemia a ajutat la regasirea unui templu, in India

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 05:12
4077 citiri
Pandemia a ajutat la regasirea unui templu, in India
Foto: Pixabay

Pandemia de COVID-19 a obligat multi cetateni indieni, care munceau sau studiau la departare de locurile natale, sa se intoarca acasa. Aceasta situatie a avut si un efect pozitiv: tinerii, mai ales, s-au gandit sa profite de acest timp si sa se ocupe de lucruri la care se gandeau de mult, dar pe care le tot amanasera, din cauza celorlalte obligatii presante.

Astfel, un grup de adolescenti si tineri, dintr-un sat din sudul Indiei, aflat pe malul raului Penna, s-au apucat plini de entuziasm sa sape in zona unde s-a aflat vatra originala a satului lor si "Nageswara Swamy", un templu hindus celebru, construit in urma 300 de ani si acoperit cu totul de nisipul depus de fenomenul schimbarii cursului raului Penna, in urma cu 170 de ani.

Atunci, in 1850, la mijlocul secolului XIX, satul a fost mutat, dar templul s-a pierdut, iar aceasta pierdere i-a afectat profund pe credinciosii din regiune.

Acesta a fost motivul pentru care tinerii si-au spus ca a venit momentul sa incerce sa-l regaseasca si sa-l redea hindusilor indieni. Eforturile lor nu au fost zadarnice: dupa zile istovitoare, de sapat pana la epuizare, temerarii au descoperit si scos la lumina Mukha Mantapam-ul, poarta de acces in templu.

Imediat au anuntat autoritatile, cerandu-le acceptul pentru continuarea sapaturilor - accept pe care l-au primit. Tinerii cauta acum sa ajunga la sanctum sanctorum, punctul central al templului, unde se afla statuia lui Shiva, zeul suprem. Apoi, recuperarea si restaurarea constructiei religioase va fi realizata de specialisti, noteaza Formula As.

Acesta nu este singurul templu indian pierdut: in ultimele secole, opt sute de monumente de acest tip au fost acoperite de ape, de pamant sau de vegetatie, din cauza construirii de baraje sau a unor fenomene naturale.

Organismul denumit The Indian National Trust for Art & Cultural Heritage (INTACH) si-a propus sa demareze santiere simultane, pentru recuperarea si restaurarea lor. Uneori, cei de la INTACH sunt ajutati de cetateni, asemenea tinerilor despre care am povestit. Alteori, insasi natura este cea care se decide sa le indice cu precizie locatiile unor temple disparute.

De exemplu, tot in plina pandemie, la inceputul lunii iunie, apele raului Mahanadi, din partea central-estica a Indiei, au inregistrat o scadere atat de dramatica, incat din ele s-a ivit partea superioara a cladirilor unui templu dedicat lui Gopinath Dev (numele hindus al zeului Krishna), construit la sfarsitul secolului al XV-lea - inceputul secolului al XVI-lea.

Atat acest monument religios, cat si satul Satapatana, construit imprejurul lui, au fost inghitite de apele raului, la mijlocul secolului al XIX-lea. Potrivit Hindustan Times, seful INTACH si o echipa numeroasa de specialisti au ajuns deja la fata locului si studiaza posibilitatile tehnice prin care nivelul apei sa fie controlat, astfel incat templul sa poata fi recuperat si restaurat.

Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Există un nou trend, un tip de videoclip "pregătește-te cu mine" în China, în care tinerii prezintă ținute pentru muncă atipice. Tinerii din China își îmbracă pijamalele, papucii și...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#pandemie, #coronavirus, #tineri, #India, #temple, #stravechi, #pierdute , #studii