Big Ben implineste 151 de ani

Luni, 31 Mai 2010, ora 08:40
Big Ben implineste 151 de ani

Orologiul din turnul cladirii Parlamentului britanic, afectuos denumit Big Ben, implineste luni, 31 mai, 151 de ani de la inaugurare. El a sunat insa prima data pe 11 iulie 1859, la cateva saptamani dupa ce a fost pus in functiune.

Ceasul, ale carui patru cadrane au diametrul de 7 metri, este mecanic in totalitate si de o exactitate remarcabila. El cantareste 13 tone si a fost realizat pe 10 aprilie 1858 in topitoria de la Whitechapel, estul Londrei, insa abia anul urmator a fost plasat in turnul palatului Westminster.

La cateva luni dupa instalare, ceasul a crapat, dar a putut fi reparat si a continuat sa sune.

Big Ben se refera in mod normal la ceasul in sine, dar numele a fost atribuit, prin extensie, si turnului pe care acesta a fost plasat.

Big Ben isi datoreaza numele creatorului sau, Benjamin Hall, a carui corpolenta i-a adus acestuia porecla de "Big Ben" ("marele Ben"). Sir Benjamin Hall era in epoca prim-comisar responsabil de constructiile publice. Ceasul poarta o inscriptie cu numele acestei personalitati.

Constructia turnului a fost finalizata in 1859, dupa cea a Palatului Westminster, care a inlocuit Camerele Parlamentului, distruse intr-un incendiu, in 1834.

Turnul Big Ben este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Un numar mare de turisti vin zilnic sa vada palatul Westminster, situat pe malurile Tamisei, si sa auda soneria orologiului devenit unul dintre simbolurile capitalei britanice.

Fiind una dintre principalele atractii turistice ale Londrei, Big Ben este si monumentul preferat al britanicilor, potrivit unui studiu realizat in 2008.

 Articol citit de 1553 ori

    Citeste si:
    Comentarii