Obsesii aducatoare de rele, pe care le vom regreta

Colaborator: Victor Pitigoi
Sambata, 31 Mai 2014, ora 23:31 6382 citiri
Foto: Infoniac

Multi oameni reusesc sa-si atinga scopul in viata, altii constata ca au incercat degeaba, iar altii se mentin cum pot pe linia de plutire. Dar nu poti stii niciodata care din ei se pot lauda ca ajung fericiti.

Secretul fericirii se pare ca nu-l stie nimeni, dar secretul nefericirii l-au aflat pana la urma, daca nu toti, in orice caz destul de multi. Nereusitele noastre se leaga adesea de faptul ca trecem tangent si fara sa ne dam seama pe langa acel moment care ne-ar putea face usor fericiti sau cel putin satisfacuti.

Exista in viata situatii care trebuie evitate, pentru ca persistand ne facem iluzia ca ne-ar fi de folos, dar tocmai ele ne vor impiedica sa ajungem la multumirea pe care ne-o dorim - apreciaza portalul Infoniac, oferind si cateva exemple.

Nu s-a ivit momentul potrivit

Dupa unii, momentul perfect este un mit. Exista momente favorabile sau nefavorabile, dar niciodata nu exista unul ideal. Idealul insusi s-ar putea sa fie o himera. Asteptand momentul perfect, ramanem cu o obsesie de care nu scapam.

Arta nu este sa astepti momentul la nesfarsist. Arta este sa prinzi o conjunctura mai putin dezavantajoasa decat altele si sa actionezi intr-o situatie imperfecta spre avantajul tau. Chiar si imperfectiunile pot fi folosite adesea avantajos, daca vrei si daca incerci.

Banul aduce fericirea?

Unii cred ca fericirea depinde de bani. Ei poate nu stiu ca exista bogatasi care au constatat ca satisfactia bogatiei le-a disparut brusc cand s-au vazut cu conturile doldora si s-au apucat sa-si doneze averea pentru opere caritabile.

Fireste, se poate pune problema si altfel: nu poti fi fericit, daca nu te bazezi pe un minimum financiar. Ca urmare, ajungi sa-ti petreci toata viata muncind neintrerupt si fara alt ideal, decat acela de a obtine bani.

Bani, pentru ce? Daca sunt numai pentru idealul de a-i avea, atunci acest ideal este greu sa-l numesti fericire.

Sentimentul de ura

Nimic nu obsedeaza mai bolnavicios, decat ura. Ura impotriva celor care s-au ajuns, impotriva vecinilor si colegilor, impotriva celor care nu te ajuta, impotriva celor care nu te inteleg, a celor care nu te asculta, a celor carora le esti indiferent si a celor care iti sunt tie indiferenti.

Dar ura nu-i dauneaza celui care este urat, ii dauneaza celui care uraste. Ea nu-ti da nici macar o satisfactie. Te face sa scrasnesti din dinti, sa nu dormi noptile si sa te izolezi. Poti ajunge fericit, cand te-ai izolat?

Pesimismul si frica

Amandoua sunt sentimente rele. Ajungi intr-o zi sa te intrebi cu ce te-ai ales de pe urma pesimismului si la ce ti-a folosit frica. Niciunul nu este de folos, pentru ca niciunul nu inseamna prudenta, adica ceva care ar tine de ratiune si nu de emotie.

In viata, se petrec atatea lucruri bune, incat intr-o zi vei descoperi ca ti-ai ratat oportunitatile, ferindu-te de ele cu frica si cu pesimismul. De altfel, daca privim in urma istoria civilizatiei, este usor sa observam ca marile personalitati ale lumii, care au inteles cele dintai legile Universului, au descoperit principiile fizicii, au inventat industria moderna si tehnologiile ei sofisticate, n-au fost pesimiste, ci dimpotriva.

Obsesia dificultatilor

In lume, nimic nu s-a realizat fara dificultati, iar cei capabili le-au invins. Dar una este sa lupti cu dificultatile si alta e sa fii obsedat de ele. Este contraproductiv sa incepi saptamana, luni, facandu-ti parul maciuca atunci cand treci in revista agenda saptamanii si te sperii observad ca in fiecare zi iti pica o pacoste pe cap.

Nu exista drum fara obstacole, dar nu reuseste niciodata cine se sperie de ele. Reuseste numai cine are curajul sa le infrunte, in baza principiului: este mai util sa incerc decat sa ma dau batut din start.

Obsesia satisfactiilor trecatoare

Exista unele satisfactii de durata si altele trecatoare. Acestea din urma sunt mai tentante si mai usor de atins, dar nu te duc la succese remarcabile. Este o mare arta in a sti sa te abtii de la satisfactiile pe termen scurt, in favoarea celor pe termen mediu sau lung.

Exemple se pot da multe, dar cel mai simplu este cel al unui apartament superb, cu piscina, pe care l-ai inchiriat la un pret derizoriu. Satisfactia va dura incomparabil mai mult in cazul unuia cumparat, chiar si din credit la pret piperat, pe care insa stii ca-l vei stapani toata viata.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News