Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > inedit
A   A   A

Oamenii de stiinta au pictat vacile cu dungi, dupa modelul zebrelor. Rezultatul a fost surprinzator

Oamenii de stiinta au pictat vacile cu dungi, dupa modelul zebrelor. Rezultatul a fost surprinzator
Foto: Plos One
Desi pare o gluma, exact asta au facut oamenii de stiinta: pe vacile negre au trasat dungi albe, iar pe cele deschise la culoare dungi negre, facandu-le sa semene cu niste zebre.

De ce ai face asa ceva? Pentru ca studii anterioare au aratat ca zebrele au un avantaj natural cand vine vorba despre insecte. Sunt mai putin atacate de acestea, pentru ca zburatoarele tind sa evite suprafetele alb-negru. In plus, aceste dungi, mai ales in miscare, actioneaza asupra lor precum iluziile optice in cazul nostru, creand o stare de confuzie.

Odata vacile pictate, au fost atent monitorizate, iar ipoteza s-a confirmat. Cu 50% mai putine insecte le-au atacat, comparativ cu suratele lor dintr-un grup de control, arata IFL Science.
Nu numai ca vacile au fost mai putin piscate si stresate, dar nu a fost nevoie sa se foloseasca nici substante chimice pentru starpirea sau alungarea insectelor, astfel ca nu a existat nici impact asupra mediului. Se stie ca pesticidele sunt daunatoare mediului.

Prin urmare, replicarea unui astfel de gest, la scara mare, ar aduce castig pentru toti, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Plos One.

Citeste si De ce au zebrele dungi? In sfarsit s-a dezlegat misterul

A.P.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 09:28

 Articol citit de 22870 ori

Citeste si: