O universitate americana retrage expozitia dedicata lui John Wayne, din cauza viziunilor rasiste ale actorului

Duminica, 12 Iulie 2020, ora 05:45
3986 citiri
O universitate americana retrage expozitia dedicata lui John Wayne, din cauza viziunilor rasiste ale actorului
Foto: Facebook.com / JOHN WAYNE

Facultatea de film din cadrul Universitatii din California de Sud (USC) va retrage o expozitie dedicata lui John Wayne in urma solicitarilor in acest sens formulate anul trecut de studenti din cauza comentariilor rasiste facute de actor intr-un interviu din 1971 pentru revista Playboy, a anuntat vineri institutia de invatamant, potrivit DPA.

Invocand un imbold pentru promovarea "valorilor culturale anti-rasiste", Evan Hughes, decan-adjunct pe probleme de diversitate si includere, a anuntat retragerea expozitiei printr-o scrisoare adresata comunitatii universitare.

"Conversatiile despre rasismul sistemic din institutiile noastre culturale alaturi de recentele proteste civile la nivel global initiate de miscarea Black Lives Matter ne cer sa ne gandim la rolul pe care scoala noastra il poate juca ca vector al schimbarii in promovarea valorilor culturale si ale experientelor anti-rasiste", a precizat Hughes. "Asadar, a fost luata decizia ca expozitia Wayne sa fie retrasa".

In decembrie, universitatea anuntase ca nu va retrage expozitia, ci va crea in schimb un spatiu care sa exploreze Vestul american, potrivit publicatiei The Daily Trojan. In urma cu cateva luni, studentii au protestat impotriva expozitiei Wayne, argumentand ca, prin mentinerea acesteia, scoala "gireaza suprematia alba". Wayne a urmat cursurile USC la sfarsitul anilor 1920 si a facut parte din echipa de fotbal a universitatii, scrie Agerpres.

Protestele au fost declansate de comentariile facute de Wayne intr-un interviu acordat revistei Playboy in 1971 si ajuns din nou in atentia publica. Popularul actor a facut comentarii bigote impotriva persoanelor de culoare, nativilor americani si comunitatii LGBTQ.

"Cred in suprematia albilor pana cand negrii vor fi educati astfel incat sa devina responsabili", a spus acesta in cadrul interviului. "Nu cred ca trebuie sa oferim autoritate si pozitii de conducere si decizie unor oameni iresponsabili".

Acesta a adaugat ca desi nu tolereaza sclavia, "Nu ma simt vinovat pentru faptul ca in urma cu cinci sau zece generatii acesti oameni erau sclavi".

Actorul a marturisit ca nu simte nicio parere de rau pentru oprimarea populatiei native americane.

"Nu cred ca am gresit luand de la ei aceasta tara mareata", a spus acesta. "Un numar mare de oameni aveau nevoie de noi terenuri, iar indienii au incercat in mod egoist sa le pastreze doar pentru ei".

Pe 26 iunie, Partidul Democrat din tinutul Orange a adoptat o rezolutie de urgenta care face apel la redenumirea aeroportului John Wayne din Santa Ana condamnand afirmatiile lui Wayne. Aeroportul a fost denumit dupa marele actor in 1979.

Decizia responsabililor de la USC survine la dar o luna dupa ce universitatea a inlaturat numele celui de-al cincilea presedinte al sau, Rufus Von KleinSmid, un lider al miscarii eugenice, de pe una dintre cele mai proeminente cladiri din campus. Presedintele Carol Folt a spus ca opiniile lui Von KleinSmid sunt "in directa contradictie cu comunitatea multiculturala de la USC, precum si cu misiunea noastra in scopul diversitatii si includerii".

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...