O statuie de pe Insula Pastelui, distrusa intr-un accident de masina

Sambata, 07 Martie 2020, ora 18:44
6184 citiri
O statuie de pe Insula Pastelui, distrusa intr-un accident de masina
Foto: Arhiva Pixabay

Una dintre faimoasele statui Moai de pe Rapa Nui (Insula Pastelui), insula polineziana din sud-estul Oceanului Pacific si teritoriu special al Republicii Chile, a fost distrusa intr-un accident de camioneta.

Un locuitor al insulei a fost arestat la 1 martie dupa ce a intrat cu camioneta - vehicul privat, nu comercial - intr-una dintre statuile de piatra si a avariat-o serios, precum si soclul pe care era amplasata.

Autoritatile locale au apreciat ca accidentul a avut loc dupa ce camionetei i-au cedat franele si a inceput sa derapeze la vale.

"Pagubele sunt incomensurabile", a declarat presedintele comunitatii indigene Camilo Rapu, pentru CNN.

Primarul insulei, Pedro Pablo Petero Edmunds Paoa, a cerut reglementari mai stricte prin care sa se interzica vehiculelor sa circule in apropierea statuilor vechi de 1.000 de ani, considerate de UNESCO drept patrimoniu universal. El a incercat sa adopte masuri in acest sens in urma cu opt ani, dar fara succes, conform declaratiilor facut chiar de el pentru cotidianul chilian El Mercurio de Valparaiso.

"Moai sunt structuri sacre cu valoare religioasa pentru populatia Rapa Nui. In plus, (distrugerea unei statui Moai - n.red.) este o ofensa adusa culturii care s-a luptat foarte multi ani pentru a-si recupera mostenirea si arheologia", a mai spus Rapu.

Turismul excesiv a fost principala preocupare a insulei. In 2019, Jo Anne Van Tilburg, directoarea proiectului Statuile de pe Insula Pastelui, a declarat pentru CNN Travel ca un comportament neadecvat al turistilor - si a dat drept exemplu vizitatori care se prefaceau ca scobesc in nas statuile - a provocat tensiuni intre vizitatori si localnici.

"Sunt 1.000 de statui si 5.000 de oameni", a explicat Van Tilburg, care i-a indemnat pe vizitatori sa dea dovada de respect fata de comunitatea Rapa Nui si sa contracteze ghizi si servicii locale pentru ca veniturile din turism sa ramana pe insula.

In 2018, au fost introduse unele masuri pentru a limita turismul, printre care o modificare a politicii de viza, in sensul ca strainii si chilienii care nu faceau parte din comunitatea Rapa Nui puteau obtine vize pentru doar 30 de zile, in loc de 90 de zile ca pana atunci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#statuie Insula Pastelui distrusa, #camioneta statui Insula Pastelui , #inedit