Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > specie
A   A   A

O specie de pasare surprinzator de inteligenta! Poate folosi instrumente, intocmai ca primatele (Video)

O specie de pasare surprinzator de inteligenta! Poate folosi instrumente, intocmai ca primatele (Video)
Foto: captura video YouTube/Science Magazine
Despre papagalul de mare nu s-a spus vreodata ca ar fi o specie prea desteapta. Dar observatii recente arata ca membrii acestei specii sunt in stare sa foloseasca instrumente, asa cum fac mai ales primatele.

Pana acum, se stia ca, dintre pasari, ciorile pot proceda astfel si mamiferele precum gorile, cimpanzei sau urangutani, arata IFL Science.

Papagalii de mare au fost surprinsi in mai multe randuri folosind betigase, ba pentru a se scarpina pe spate, acolo unde nu ajungeau, ba pentru a-si aranja penajul de pe piept. E prima oara cand specii de pasari de mare sunt surprinse folosind un instrument, a declarat Annette Fayet, zoolog la Universitatea Oxford.

Omul de stiinta a fost cel care a observat acest comportament intai in 2012, cand monitoriza populatia de papagali de mare de pe insula Skomer, din largul coastei Tarii Galilor, se arata intr-un raport publicat de jurnalul PNAS.
Insa s-a dovedit ca acest comportament nu e ceva ce apartine doar catorva indivizi ai speciei, ci se regaseste la scara mare. Acest lucru a reiesit dintr-o noua monitorizare recenta, cu ajutorul unor camere de luat vederi activate de miscare.

Pasarile pot folosi (rar) ustensile, dar de obicei pentru a scormoni dupa hrana. Aceasta specie insa isi prinde prada in apa, asa ca un astfel de comportament nu s-ar justifica. In cazul papagalilor de mare, e clar ca slujeste toaletarii.Vezi si Cea mai galagioasa pasare din lume. Cantecul ei are intensitatea unei bormasini (Video)
Facebook ShareTweet
 Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 10:29

 Articol citit de 7290 ori

Citeste si: