O sonda NASA s-a apropiat de Soare si a obtinut date surprinzatoare

Joi, 05 Decembrie 2019, ora 13:23
10816 citiri
O sonda NASA s-a apropiat de Soare si a obtinut date surprinzatoare
Foto: Arhiva Pixabay

Apropierea de Soare a unei sonde a agentiei spatiale americane NASA ofera oamenilor de stiinta informatii unice despre vantul solar si atmosfera corpului ceresc central al sistemului nostru planetar.

Cercetatorii au descris, miercuri, primele informatii colectate de sonda spatiala solara Parker, lansata in 2018 cu misiunea de a ajunge mai aproape de Soare decat oricare alt obiect realizat de om, informeaza Reuters.

Rezultatele, care ofera detalii noi despre modul in care Soarele genereaza vreme spatiala, remodeleaza ceea ce cunosteau astronomii despre vantul solar violent ce poate perturba functionarea satelitilor si a dispozitivelor electronice de pe Pamant.

"Am sperat ca vom asista la noi fenomene si noi procese cand ne-am apropiat de Soare - si cu siguranta am facut-o", a declarat reporterilor Nicola Fox, directoarea diviziei de heliofizica a agentiei spatiale americane.

"Unele dintre informatiile pe care le-am descoperit au confirmat destul de mult ceea ce ne asteptam, insa o parte dintre acestea sunt total neasteptate", a adaugat cercetatoarea.

Distanta medie dintre Soare si Terra este de 150 de milioane de kilometri. Sonda solara Parker s-a aventurat pana la 24 de milioane de kilometri de Soare pentru a colecta date utilizate in studii publicate in revista Nature. Ulterior, sonda va calatori pana la 6 milioane de kilometri distanta fata de Soare, de sapte ori mai aproape decat oricare alt obiect realizat de om.

Sonda Helios 2 a ajuns in 1976 la distanta de 43 de milioane de kilometri fata de Soare.

Sonda robotica a rezistat caldurii extreme in timpul deplasarii prin straturile exterioare ale atmosferei solare, zona numita corona solara, care genereaza vantul solar - un flux de particule ionizate, fierbinti, emanate de Soare, care se deplaseaza cu viteze de peste 500 de kilometri pe secunda si se raspandesc in sistemul solar.

Despre oscilatiile in viteza a acestor particule incarcate emanate din corona solara s-a crezut anterior ca se disipeaza treptat. Una dintre "marile surprize", potrivit unuia dintre cercetatori, a fost depistarea unor varfuri bruste, abrupte, in viteza vantului solar care erau atat de violente incat influenteaza campul magnetic - fenomene numite "switchbacks".

"Observam aceste unde discrete, puternice, care se revarsa peste nava spatiala, ca niste valuri imprevizibile intr-un ocean", a declarat Justin Kasper, cercetator principal a carui echipa de la Universitatea din Michigan a conceput instrumentul solar (SWEAP - Solar Wind Electrons Alphas and Protons Investigation) pentru detectarea vantului solar cu care este echipata sonda Parker.

"Acestea poarta o cantitate extraordinara de energie", a spus specialistul adaugand ca "acest lucru va schimba dramatic teoriile noastre despre modul in care corona si vantul solar sunt incalzite".

Pe langa SWEAP, sonda creata de NASA, de dimensiunea unui mic automobil, are la bordul ei alte trei instrumente, protejate de caldura extrema de un scut realizat dintr-un compozit carbonic. Magnetometrul FIELDS masoara in situ campul magnetic si campul electric pentru a incerca sa ofere un raspuns la intrebarea: ce incalzeste coroana solara?

Instrumentul ISOIS (Integrated Science Investigation of the Sun) se va concentra asupra ionilor grei, particule cu cel mai inalt nivel de energie, ce provin din coroana solara, si va incerca sa dezlege misterul privind procesul de accelerare a deplasarii lor prin spatiu. Un alt instrument este WISPR (Wide-Field Imager for Parker Solar Probe), o camera foto de marimea unei cutii de pantofi, care va monitoriza Soarele.

Misiunea sondei solare Probe este prevazuta sa dureze sapte ani.

Sonda Parker face parte din programul "Living With a Star" (Viata alaturi de o stea) al NASA care isi propune sa exploreze aspectele sistemului Soare-Pamant care afecteaza in mod direct viata pe Pamant si societatea umana.

Vezi si A fost realizata cea mai apropiata fotografie cu Soarele. In poza mai apare insa ceva

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#sonda NASA misiune soare , #NASA