O replica a unei statui din Insula Pastelui, construita pentru a facilita retrocedarea operei originale

Duminica, 26 Mai 2019, ora 15:37
3467 citiri
O replica a unei statui din Insula Pastelui, construita pentru a facilita retrocedarea operei originale
Foto: Arhiva Pixabay

O replica a uneia dintre celebrele statui monumentale (denumite "moai") de pe Insula Pastelui, expusa la British Museum din Londra, va ajunge marti in Chile pentru ca sculptorii locali sa realizeze pe baza ei o copie din bazalt, ce ar putea fi oferita institutiei londoneze in schimbul operei originale, informeaza AFP.

Populatia de pe insula sud-americana doreste sa ofere acea copie din piatra locala administratorilor de la British Museum pentru a ii convinge sa le restituie statuia originala, transportata in Marea Britanie in 1868 de Richard Powell, care a oferit-o reginei Victoria. Statuia a fost apoi predata de suverana muzeului londonez.

"Trebuie sa fie sculptata dintr-un megalit original, caci in el traieste spiritul stramosilor nostri. Pentru unii, este o simpla piatra sau o sculptura cu valoare arheologica, dar pentru noi ea poseda un important simt spiritual si energetic", a declarat sambata intr-un comunicat Camilo Mapu, presedintele comunitatii de pe Insula Pastelui.

Reprezentanti ai comunitatii locale si ai guvernului chilian s-au deplasat in noiembrie la Londra pentru a propune un schimb intre copie si originalul statuii uriase.

Cele doua parti s-au pus de acord pentru a explora posibilitatea unui imprumut din partea British Museum pe termen lung al statuii, sau chiar intr-o maniera permanenta, catre comunitatea din Insula Pastelui, insa niciun acord definitiv nu a fost deocamdata semnat.

Sculptura originala, cu inaltimea de 2,42 metri si o greutate de patru tone, a fost sculptata in piatra de bazalt. Pe spatele statuii se afla inscriptii ce atesta cultul omului-pasare si alte aspecte ritualice din trecutul enigmatic al insulei. Se estimeaza ca acest megalit a fost sculptat intre anii 1000 si 1600 e.n.

Replica din spuma si fibra de sticla a fost realizata recent in Statele Unite in cadrul unui acord incheiat intre comunitatea de pe Insula Pastelui si Muzeul Bernice Pauahi Bishop, muzeul de istorie naturala si culturala al statului Hawaii, care sustine la randul sau restituirea statuii originale.

Odata ajunsa in Chile, replica va fi trimisa de urgenta pe Insula Pastelui, situata la o distanta de 3.700 de kilometri est de coastele chiliene, pentru a putea fi reprodusa in piatra.

In martie, reprezentantii muzeului norvegian Kon-Tiki din Oslo si ai Ministerului Culturii din Chile au semnat un acord care deschide calea spre retrocedarea mai multor mii de opere arheologice preluate de pe aceasta insula la jumatatea secolului al XX-lea de celebrul explorator Thor Heyerdahl.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#replica statuie Insula Pastelui retrocedata , #inedit