O populatie nomada pune la indoiala ce se stia despre paternitate si monogamie

Luni, 24 Februarie 2020, ora 09:10
O populatie nomada pune la indoiala ce se stia despre paternitate si monogamie
Foto: Arhiva Pixabay

In nordul Namibiei traieste o populatie inca nomada, Himba, una dintre putinele de acest fel care au supravietuit in lume. Ideile acestei populatii vizavi de casatorie sau fidelitate sunt diferite de cele din restul lumii.

Nu doar ca sexul in afara casatoriei este acceptat, dar barbatii Himba nu au probleme in a creste copii care nu sunt biologic ai lor, arata IFL Science.

Cele mai multe culturi au monogamia adanc inradacinaa in istorie, cel putin cand vine vorba despre femei. A fost intotdeauna important pentru barbati sa-si transmita genele mai departe. Si am avut intotdeauna drept model, punct de plecare, exemple din regnul animal, unde masculul dominant nu doar ca pedepseste femela care a indraznit sa se imperecheze cu altcineva, dar adesea ii ucide puii care nu sunt sange din sangele sau.

Totusi, studiile arata ca monogamia a inceput sa fie practicata abia dupa introducerea agriculturii.

Desi se spune ca copiii din afara casatoriei se nasc adesea in timpul unui mariaj, realitatea e ca doar 1-2% dintre totalul lor vin pe lume in urma unei aventuri extraconjugale. Cel putin asa arata studiile facute in Occident. In randul populatiei Himba, insa, acest procent ajunge la 48%, arata cercetarea realizata de dr. Brooke Scelza, de la UCLA, care a si trait in randul lor timp de 7 ani.

Daca majoritatea barbatilor ar avea o problema sa creasca copii care nu sunt ai lor, nu e si cazul celor din aceasta cultura. Ei stiu ca nu sunt copiii lor biologici, dar nu considera ca acest aspect este important, crescandu-i fara a face diferentieri, se arata in studiul publicat de Science Advances.

Ei considera ca e copilul lor daca s-a nascut in timpul casatoriei si pentru ei paternitatea nu e importanta.

Cercetatorii sunt interesati de aceasta cultura pentru ca incearca sa inteleaga cum stateau lucrurile inainte ca agricultura sa fie practicata, cum gandeau oamenii din acele timpuri. Sigur, populatia Himba nu poate oferi toate acese raspunsuri, dar reprezinta un punct de plecare.

Citeste si: Pana cand moartea ne va desparti - Originile si evolutia monogamiei

A.P.

 Articol citit de 51954 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  dac67
  24.02.2020, 15:01
  Populatia Himba...
  nu a fost Spălată pe Creier de vreo religie organizată.
  Multe societăti pretinse civilizate si-au complicat viata
  prin diferite sisteme perfide, doctrine, dogme religioase.
  Pretentiile bărbatilor asupra femeilor sunt absurde, ridicole, astea denotă gandire,atitudine de stăpan
  asupra corpului femeii.
  alex-7
  24.02.2020, 09:20
  Din articol se intelege ca femeile din acel trib nu lucreaza, se
  ocupa de cresterea copiilor si se prosstitueaza. Probabil ca virginele nu au mai mult de 10 ani iar fetele peste 10 ani sint considerate adulte.
  BARBIERU
  24.02.2020, 02:20
  o incercare timida de indobitocire a populatiei !
  asta ca cresti copilul altuia,nu ar fi un pacat pt sepcia umana,dar sa strangi averi personale si sa nu le imparti cu ideologii care lanseaza asemenea tampenii ??? ai masina,ai casa,ai afacere,ai bani si succes ??? imparte-le cu noi,labbari care stam si scriem prostii pt ca noi avem alergie la munca !!! tare as vrea sa o cunosc pe mama si pe fiica tovarashei asteia de scrie tampenii si sa le prezint pe dinca-pinca !
  Carrandash
  24.02.2020, 00:34
  sa ne lamureasca kkopiatoarea ankkutza lu' petrakke de la...
  ...siursa: kkom punkkt Zaire daca cetatenii romanisatanezi sunt nomazi mamibieni de nationalitate himba deoarece pravila tzivila romanisataneza statuteaza clar si fara echivoc"
  ===========
  "
  SECŢIUNEA 1
  Stabilirea filiatiei
  Art. 414

  Prezumtia de paternitate

  (1) Copilul născut sau conceput in timpul căsătoriei are ca tată pe sotul mamei.

  (2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputintă ca sotul mamei să fie tatăl copilului...."
  ============
  ce ne raspunde skkribaloaia kkopiatoare ankkutza lu' petrakke care nici macar NU cunoaste pravila tzivila natala?