O erupție solară puternică lovește Pământul cu 1.620.000 de kilometri pe oră. În ce țări pot fi afectate rețelele electrice și apar Luminile Nordului FOTO VIDEO

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 02:003906 citiri
O erupție solară puternică lovește Pământul cu 1.620.000 de kilometri pe oră. În ce țări pot fi afectate rețelele electrice și apar Luminile Nordului FOTO VIDEO
O erupție solară lovește Pământul FOTO: NASA

O furtună solară puternică produsă pe 9 octombrie 2021 va lovi Pământul începând de astăzi, cu o viteză colosală a plasmei de 1.620.000 de kilometri pe oră. Administrația Națională Oceanografică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a anunțat că zonele afectate vor fi cele din nordul Americii și al Marii Britanii, dar și în țări din nordul Europei, unde fenomenul ar putea avea impact asupra rețelelor electrice.

În plus, în aceste regiuni (chiar și la New York și Washington) se vor produce așa-numitele ”Luminile Nordului”, aurore colorate pe cerul nopții. Furtuna geomagnetică este o perturbare majoră a magnetosferei Pământului, zona din jurul planetei noastre controlată de câmpul magnetic protector, potrivit Daily Mail.

Experții au estimat că furtuna solară va începe să intre în contact cu Pământul în jurul orei 17 BST (British Summer Time), 19 în România. ”Analiza evenimentelor și rezultatele modelului vantului solar sugerează faptul că ejecția de masă coronală (CME) va avea efecte persistente începând cu 12 octombrie 2021”, conform NOAA.

Erupția solară din prezent este evaluată ca având nivelul G2 (pe o scară de la 1 la 5), fiind considerată ca una medie ca intensitate. Astfel, furtuna a constat în explozii de radiații electromagnetice puternice, raze X, gamma și explozii radio, însoțite de fluxuri de particule extrem de încărcate energetic, anunță experții.

Efectele posibile ale furtunii solare sunt fluctuații ale rețelelor electrice, nereguli de orientare ale navelor spațiale, precum și perturbări ale comunicațiilor prin satelit.

Pasionații Aurorelor Boreale au început să trimită fotografii uimitoare cu imagini ale cerului, colorat în diverse nuanțe (vezi poza de mai jos). Un mesaj din Islanda este edificator: ”M-am simțit minunat uitându-mă la Luminile Nordului, cele mai roz pe care le-am văzut în ultimii câțiva ani, în timp ce dansau pe cerul din Faskruosfjorour, Islanda”, conform Weather.

Panglica roz de pe cer este cunoscută și sub numele de ”franjurile de azot”. Majoritatea Aurorelor Boreale sunt verzi, culoarea atomilor de oxigen lovită de particulele energetice venite din spațiu, de la Soare și care se împrăștie la distanțe cuprinse între 100 și 300 de kilometri deasupra Pământului.