O capsula Soyuz a fost lansata spre ISS

Joi, 14 Martie 2019, ora 22:05
4493 citiri
O capsula Soyuz a fost lansata spre ISS
Foto: Pixabay (Arhiva)

O racheta Soyuz a fost lansata joi seara de la cosmodromul din Baikonur, in Kazahstan, transportand pe orbita o capsula Soyuz la bordul careia se afla cei trei membri ai Expeditiei 59 pe Statia Spatiala Internationala (ISS).

Doi dintre ei sunt astronautii care au supravietuit unei lansari ce a avut loc in luna octombrie, cand racheta a suferit o avarie imediat dupa lansare, fiind necesara ejectarea de urgenta a astronautilor si abandonarea misiunii, conform NASA.

Astronautul Nick Hague si cosmonautul Alexei Ovcinin trebuiau sa plece pe 11 octombrie intr-o misiune spatiala de sase luni, insa o defectiune la unul dintre propulsoare, produsa la 2 minute dupa lansare, a condus la aterizarea de urgenta a capsulei Soiuz, marcand un prim esec in istoria zborurilor cu echipaj uman catre ISS. Alaturi de cei doi, la bordul capsulei Soyuz, care a fost lansata la ora 19:14 GMT, se afla si astronautul american Christina Hammock Koch.

Comandantul misiunii, Alexei Ovcinin, 47 de ani, a declarat miercuri ca este increzator in succesul acestei misiuni. Nick Hague, 43 de ani, a declarat ca asteapta cu nerabdare lansarea, care va fi prima sa calatorie in spatiu. "Sunt 100% increzator", a spus el. Aceasta este prima misiune in spatiu si pentru Christina Hammock Koch, 40 de ani.

Misiunea celor trei la bordul avanpostului orbital va dura 6 luni si jumatate.

Statia Spatiala Internationala, unul dintre rarele exemple ce marcheaza cooperarea dintre Rusia si Statele Unite intr-un context de tensiuni diplomatice fara precedent intre cele doua tari dupa Razboiul Rece, se afla pe orbita din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei si se deplaseaza cu o viteza de 28.000 de kilometri pe ora.

Saisprezece tari participa la proiectul ISS, care a avut un cost de peste 150 de miliarde de dolari, finantat in mare parte de Statele Unite si Rusia.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#capsula Soyuz ISS , #NASA