O boala rara care erodeaza creierul este in crestere in Japonia si ameninta intreaga lume

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 06:18
22144 citiri
O boala rara care erodeaza creierul este in crestere in Japonia si ameninta intreaga lume
Foto: Pixabay

O boala considerata pana acum rara este in crestere in Japonia, unde un numar din ce in ce mai mare de oameni se imbolnavesc cronic. Oamenii de stiinta afirma ca este un efect al "hiber-imbatranirii" populatiei si avertizeaza ca aceasta tendinta ar putea deveni in curand o problema in multe alte parti ale lumii.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Okayama, Japonia, au analizat numarul de decese asociate bolii Creutzfeldt-Jakob (BCJ), precum si rata imbolnavirilor, intre anii 2005 si 2014. Astfel au aflat ca numarul persoanelor cu BCJ s-a dublat in acest interval, rata de imbolnavire crescand cu aproximativ 6,4 la suta, in fiecare an.

Boala Creutzfeldt-Jakob este o boala neurodegenerativa extrem de rara care afecteaza creierul, provocand depresie, probleme de memorie si coordonare, schimbari de comportament si tulburari de vedere. Din pacate, in prezent nu exista tratament pentru ea si este fatala.

BCJ nu este cauzata de virusuri, bacterii, cuperci sau paraziti, ci de o proteina cu o conformatie anormala (prion), capabila sa corupa si sa afecteze proteinele normale. Odata ce un prion se stabileste in creier, declanseaza un efect de domino asupra proteinelor din apropiere si le transforma in prioni, conducand la erodarea tesutului cerebral.

Potrivit IFL Science, la microscop, tesutul cerebral al unei persoane sau unui animal cu o boala prionica prezinta un aspect distinct spongios, cu gauri mici unde celulele au murit. Spre deosebire de majoritatea celorlalti agenti infectiosi, prionii nu sunt inactivati de caldura, lumina ultravioleta sau orice alte proceduri standard de sterilizare, ceea ce ii face extrem de dificil de tratat.

Unele boli prionice pot fi contractate prin consumul de tesutut cerebral infectat de la o persoana sau un animal. Una dintre descoperirile majore despre bolile prionice a fost facuta cand un om de stiinta a detectat o boala neobisnuita la un trib care practica canibalismul, in Papua Noua Guinee. Exista, de asemenea, cateva cazuri de persoane care au contractat boala dupa ce au mancat tesuturi infectate, precum creier de veverita.

Cel mai cunoscut incident care a implicat prioni este focarul "bolii vacii nebune" (encefalopatia spongiforma bovina - ESB), din Marea Britanie, in anii 1980 si 1990, cand peste 175 de persoane au murit dupa ce au contractat boala prin consumul de carne de vita infectata. Se crede ca atunci vitele s-au infectat cu prioni, dupa ce au fost hranite cu carne si faina de oase contaminate cu tesut cerebral infectat.

Cu toate acestea, carnea nu pare a fi cauza majora a numarului tot mai mare de cazuri de boala Creutzfeldt-Jakob, din Japonia.

Pana la 85 la suta dintre cazurile identificate de cercetatorii de la Universitatea Okayama aveau o forma sporadica de BCJ, care apare aproape intotdeauna la varstnici.

Oamenii de stiinta nu sunt pe deplin siguri care este cauza acestei forme a bolii, dar se crede ca este asociata cu efectele imbatranirii asupra mecanismelor celulare. Cu alte cuvinte, persoanele in varsta sunt mai predispuse sa produca proteine gresite care devin prioni.

Deoarece BCJ sporadica afecteaza in primul rand persoanele cu varsta de peste 60 de ani, cercetatorii afirma ca prevalenta crescuta a bolii in Japonia reflecta imbatranirea populatiei - 28 la suta din populatia nipona are peste 65 de ani.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca este putin probabil ca aceasta tendinta a bolii sa ramana doar in Japonia, deoarece majoritatea tarilor au acum o speranta de viata in crestere si o populatie imbatranita.

"In ciuda faptului ca boala Creutzfeldt-Jakob este o boala rara, fenomenul imbatranirii populatiei, prezent peste tot in lume, va declansa o crestere a incidentei bolii in urmatorii 5-10 ani si astfel va creste si povara socio-economica si medicala pentru BCJ. Scopul nostru a fost sa analizam aceste tendinte, intr-un efort de a raspandi gradul de constientizare si de a impulsiona noi strategii de tratament", a spus dr. Yoshito Nishimura, autorul principal al studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Temperatura din Sapporo a depăşit luni, 15 aprilie, pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#boala rara, #Japonia, #boala vacii nebune, #imbatranire, #populatie imbatranita, #creier , #cercetare