Noua tehnologie de propulsie pentru misiunile spre Marte - Distanta nu mai e o problema

Luni, 08 August 2016, ora 16:53
7576 citiri
Noua tehnologie de propulsie pentru misiunile spre Marte - Distanta nu mai e o problema
Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell University/Arizona State University

La aproape 50 de ani dupa prima aselenizare, NASA si-a fixat obiectivul de a transporta primul echipaj uman pe Marte, iar o viitoare naveta spatiala capabila de o astfel de performanta ar putea sa aiba motoare cu plasma.

Calatoria pana la Luna a durat doar 3 zile, in timp ce o misiune spre Marte va dura aproape un an. Diferentele dintre cele doua misiuni nu se limiteaza insa doar la factorul timp.

Pentru a ajunge pana pe Marte si inapoi va fi nevoie de considerabil mai multe provizii. In plus, odata ajunsi pe Planeta Rosie, astronautii vor trebui sa-si ridice o baza in care vor ramane pentru o perioada de timp.

Transportul tuturor acestor provizii si echipamente prin spatiu va necesita o noua tehnologie de propulsie, iar motorul cu plasma rezervat in exclusivitate zborului spatial ar putea fi solutia, arata Space.

Cea mai mare racheta construita vreodata de SUA, Saturn V, a fost calul de povara al programului Apollo, ducandu-i pe astronauti pe Luna. Aceasta racheta ardea o cantitate colosala de combustibili pentru a propulsa pe orbita modulele spatiale ce erau apoi directionate spre Luna.

Era nevoie de peste 3.800 de kilolitri de combustibil pentru a scapa de atractia gravitationala a Pamantului si a trimite cativa astronauti "in excursie" spre cel mai apropiat obiect cosmic de planeta noastra.

Marte se afla la o distanta de peste 100 de ori mai mare decat cea dintre Pamant si Luna, iar sistemul de propulsie folosit in cadrul misiunilor Saturn-Apollo nu poate decat sa transporte echivalentul unui vagon de tren pana la Luna.

Din pacate, deocamdata nu exista alternative la rachetele folosite pentru lansarea de pe Pamant, insa, odata ce viitoarea naveta va ajunge in spatiu si se va indrepta spre Marte, o noua tehnologie de propulsie, mult mai eficienta din punct de vedere al consumului de combustibil, ar putea sa se impuna: motoarele cu plasma.

Cum functioneaza motoarele cu plasma

Motoarele cu plasma functioneaza prin transformarea combustibilului intr-o "supa" superfierbinte de particule cu sarcina electrica (plasma) ce este folosita pentru a propulsa vehiculul spatial.

Folosirea motoarelor cu plasma in locul motoarelor traditionale poate reduce cu pana la 90% consumul de combustibil in timp ce nava se afla in spatiu.

Astfel, la acelasi volum al combustibilului din rezervoare, va putea fi transportata spre Marte o incarcatura cu o masa de 10 ori mai mare. Cei care planuiesc misiunile NASA evalueaza deja diferite modalitati de transport cu motoare cu plasma pentru a asigura aprovizionarea unui eventual viitor avanpost omenesc pe Marte.

Principala problema a motoarelor cu plasma este forta lor de tractiune foarte redusa. Cel mai puternic motor spatial cu plasma care a fost folosit deja in misiuni este denumit Hall thruster si produce suficienta energie pentru a transporta pe orbita o... foaie de hartie.

Din fericire, insa, forta slaba de tractiune a acestor motoare nu reprezinta o problema de nerezolvat, ele urmand sa fie folosite dupa ce sondele sau navetele spatiale ajung deja in spatiu.

Multumita excelentei lor eficiente de consum, motoarele cu plasma i-au permis Agentiei Spatiale americane sa desfasoare niste misiuni care nu ar fi fost posibile cu niste motoare obisnuite.

Recent, misiunea Dawn a demonstrat potentialul motoarelor cu plasma. Dawn este o sonda spatiala lansata de NASA in septembrie 2007 cu misiunea de a studia doua dintre obiectele din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter, Vesta si Ceres.

Astfel de motoare functioneaza prin obtinerea unei plasme in urma injectarii de energie electrica intr-un combustibil gazos.

Citeste si la ce ar putea fi folosit laserul de la Magurele - tratarea cancerului si o viitoare misiune pe Marte.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#NASA nava transport Marte, #misiuni marte NASA, #motoare plasma NASA Marte, #motoare plasma misiuni NASA , #Marte