Noul avion revoluționar de pasageri: New York-Londra în doar 3 ore și 41 de minute, jumătate din cât durează astăzi VIDEO

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 01:00
24877 citiri
Noul avion revoluționar de pasageri: New York-Londra în doar 3 ore și 41 de minute, jumătate din cât durează astăzi VIDEO
Avionul revoluționar X-59 alk NASA va bate toate recordurile FOTO: Science Focus

Un nou avion denumit X-59 QueSST ar putea revoluționa călătoriile aeriene, el fiind o aeronavă ”tăcută” a NASA, ce va zbura cu o viteză uluitoare de 1.488 de kilometri pe oră. Constructorul Lockheed Martin din Statele Unite anunță că supersonicul va străbate distanța New York-Londra, de 5.566 de kilometri în doar 3 ore și 41 de minute, jumătate din durata unui curse de linie, din prezent.

Și avionul Concorde a realizat un asemenea timp între cele două metropole, însă aeronava franco-britanică a avut un mare defect, acela că producea un zgomot asurzitor de 119 decibeli, o poluare fonică foarte ridicată. În schimb, X-59 QueSST va realiza doar 60 de decibeli (la sol), mai puțin decât o râșniță de cafea, care are un nivel de 85, potrivit Science Focus.

Viteza sunetului a creat întotdeauna dureri de cap proiectanților de avioane. Motivul stă în natura undelor în sine. ”Toate aeronavele schimbă presiunea din aer, din jurul lor, în timp ce zboară. Consecințele depind de faptul dacă avionul are o viteză mai mare sau mai mică decât a sunetului pe care îl produce”, a spus Peter Coen, expert la Centrul de cercetare Langley al NASA.

Rezultatul unei colaborări între NASA și compania Lockheed Martin din Statele Unite, îl reprezintă noul avion X-59, ”echipat cu tehnologii unice de modelare supersonice. Un bot lung și subțire, amplasarea motorului pe partea superioară a aeronavei și sistemul său de vizualizare externă sunt toate concepute pentru a controla puterea și poziția undelor de șoc, de a produce un sunet mai scăzut, față de cele de la sol”, a spus Coen.

Deși a fost proiectat în primul rând cu caracteristici aerodinamice, X-59 este un avion cu un aspect uluitor, conform oricărui standard. Aproape o treime din lungimea sa de 30 de metri este concentrată de botul său ascuțit, în spatele căruia stă cabina cu un singur loc.

Extratereștrii ar putea simula viața oamenilor de pe Pământ: ”Sunt atât de avansați încât sunt capabili să programeze totul” VIDEO

Probele sunt anunțate a începe în 2023, iar programul constă în două etape: una de măsurători științifice asupra intervalelor de testare din California ale NASA, urmate de a doua fază, un studiu de răspuns comunitar din partea orașelor americane interesate de acest mijloc de transport aerian.

Armageddon-ul poate trimite Pământul în Epoca de Piatră. NASA va ataca un asteroid pentru prima dată în istorie VIDEO

Principalele caracteristici tehnice ale avionului X-59 sunt următoarele: viteza de croazieră – 1,4 Mach sau 1.488 de kilometri pe oră, altitudinea de zbor – 16.764 de metri, propulsia formată dintr-un motor electric F414, lungimea – 30 de metri, lățimea aripilor – 9 metri, iar costul întregului program al NASA va fi de 247 de milioane de dolari, conform Interesting Engineering.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#avion X 59, #avion pasageri, #avion calatori, #avion NASA, #avion Lokheed Martin, #nou avion, #avion supersonic , #fenomen