Noi dovezi de necontestat ale raurilor de pe Marte (Video)

Miercuri, 04 August 2021, ora 18:556571 citiri
Noi dovezi de necontestat ale raurilor de pe Marte (Video)
Foto: NASA/JPL-Caltech UoA Matt Balme & William McMahon

La miliarde de ani distanta de la momentul in care raurile curgeau nestingherite pe suprafata planetei rosii, urmele se vad inca si sunt foarte clare, spun oamenii de stiinta.

Folosind imaginile oferite de camerele de inalta rezolutie de la bordul Mars Reconnaissance Orbiter, operat de catre NASA, oamenii de stiinta au studiat sedimentele din Bazinul Hellas, reusind chiar sa realizeze o constructie tridimensionala a acestuia.

"Din pacate, nu avem capacitatea de a urca, de a privi detaliile la scara mai fina, dar asemanarile izbitoare cu rocile sedimentare de pe Pamant lasa foarte putin imaginatiei", a declarat Francesco Salese, autor al studiului si profesor al Universitatii Utrecht din Olanda.

Concluzia studiului este aceea ca au existat rauri "active" pe Marte in urma cu miliarde de ani, dupa cum arata IFL Science, care citeaza un studiu publicat de Nature Communications.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au identificat depozite de sedimente care ating 200 de metri in inaltime si care se intind pe aproximativ 1,5 kilometri.

"Pentru a forma aceste depozite de 200 de metri grosime, ar fi avut nevoie de un mediu capabil sa mentina volume semnificative de apa lichida", spune dr. Salese.

"Raurile care au format aceste roci nu au fost un eveniment unic, au fost probabil active timp de zeci pana la sute de mii de ani", concluzioneaza cercetatorii.

Vezi si NASA are noi imagini spectaculoase de pe Marte: Marele Canion, in toata maretia sa!

A.P.