NASA vrea să ducă un reactor nuclear pe Lună

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 18:41
3895 citiri
NASA vrea să ducă un reactor nuclear pe Lună
Planul este ca reactorul nuclear să fie asamblat pe Pământ și ulterior lansat pe Lună

NASA se va alătura celor de la Idaho National Laboratory, din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite, pentru a dezvolta o sursă de putere non-solară, care să poată fi plasată pe Lună până în anul 2030. Astfel, o solicitare oficială a agenției spațiale americane și a unui contractor al DOE (Department of Energy) a fost deschisă și poate fi accesată până în mijlocul lunii februarie.

Cele două organizații caută prin această solicitare idei care să poată duce la amplasarea unui reactor nuclear de fisiune pe satelitul natural al Pământului. Bineînțeles, cererea vine ca urmare a apropierii misiunilor Artemis, care au scopul de a duce din nou astronauți pe suprafața Lunii.

„Obținerea unui sistem de energie de înaltă putere pe Lună, pe care să ne putem baza, este un pas vital în explorarea spațiului de către omenire” notează Sebastian Corbisiero, care se află la conducerea acestui proiect din partea Idaho National Laboratory.

Planul este ca reactorul nuclear să fie asamblat pe Pământ și ulterior lansat pe Lună. Cerințele fundamentale pentru orice design înscris în proiect sunt ca reactorul să utilizeze uraniu și să aibă un sistem care transformă puterea nucleară în energie. De asemenea, temperatura reactorului trebuie să poată fi controlată, deoarece Luna se poate încălzi pe timpul zilei, și acesta trebuie să aibă o sursă de energie care să ofere minim 40 de kW de putere constant, pentru o durată de 10 ani.

Bineînțeles, din punct de vedere structural, reactorul trebuie să reziste la lansarea de pe Pământ și aterizarea pe suprafața Lunii și trebuie să poată încăpea într-un cilindru cu o lungime de 5,5 metri și o lățime de 3,6 metri. Greutatea sa nu trebuie să depășească 6 tone.

Un reactor nuclear ar putea fi o modalitate excelentă de a garanta energia unei navete spațiale, mai ales dacă cea solară nu este prezentă. Rover-ul Perseverance, de exemplu, care se află pe suprafața lui Marte, se „hrănește” cu plutoniu-238.

NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
NASA, în delir. Mesaj extraterestru primit din spațiu, de la mare distanță: Cine l-a trimis? VIDEO
Descoperirile științifice legate de univers au demonstrat că acestea sunt practic fără limite, iar omenirea este entuziasmată atunci când primește noi vești de dincolo de lumea noastră....
Visul chinezilor de a ajunge pe Lună prinde contur. Un nou echipaj a fost trimis pe stația spațială Tiangong VIDEO
Visul chinezilor de a ajunge pe Lună prinde contur. Un nou echipaj a fost trimis pe stația spațială Tiangong VIDEO
Chinezii vor să ajungă pe Lună până în anul 2030. În cadrul acestui program, țara asiatică a trimis joi, 25 aprilie, un nou echipaj spre staţia sa spaţială Tiangong, au anunţat media...
#NASA, #Luna, #spatiu, #reactor nuclear, #misiune NASA , #NASA