NASA investigheaza o posibila prima infractiune savarsita in spatiu

Sambata, 24 August 2019, ora 13:45
13761 citiri
NASA investigheaza o posibila prima infractiune savarsita in spatiu
Foto: NASA

NASA investigheaza acuzatii aduse la adresa unei astronaute americane, potrivit carora femeia a accesat ilegal contul bancar al sotului sau, de care este separata, in timp ce se afla pe Statia Spatiala Internationala (ISS), aceasta putand fi prima infractiune comisa vreodata in spatiu, potrivit BBC.

Anne McClain a recunoscut ca a accesat contul bancar in timp ce se afla pe ISS, dar neaga ca ar fi comis o infractiune, potrivit publicatiei americane The New York Times.

Cel care a depus plangerea, la Comisia pentru comert federal, este chiar sotul astronautei, Summer Worden.

Intre timp, McClain s-a intors pe Terra, pe 24 iunie, dupa o misiune in spatiu de 203 zile.

Astronauta a declarat pentru The New York Times, prin intermediul avocatului ei, ca doar s-a asigurat ca situatia financiara a familiei este in regula si ca sunt suficienti bani pentru a plati facturile si a asigura ingrijirea fiului lui Worden, pe care l-au crescut impreuna inainte de separare.

Avocatul a adaugat ca McClain "coopereaza" cu cei care se ocupa de ancheta.

McClain si Worden, ofiter in Fortele aeriene americane, s-au casatorit in 2014, dar barbatul a cerut divortul in 2018.

Anne McClain a absolvit cursurile prestigioasei Academii militare West Point si a activat ca pilot de lupta in Irak. S-a calificat, in urma unor teste, ca astronaut NASA, in 2013.

A avut o misiune de sase luni pe Statia Spatiala Internationala si ar fi trebuit sa faca parte din primul echipaj exclusiv feminin care a efectuat o iesire in spatiu, in afara avanpostului, alaturi de Christina Koch, pe 29 martie, dar rolul sau a fost anulat in ultima clipa din cauza unor probleme cu costumul de astronaut.

Potrivit unor reguli agreate de cele cinci entitati care detin ISS - SUA, Rusia, Europa, Japonia si Canada -, in spatiu se aplica legislatiile nationale, ceea ce inseamna ca McClain se supune legilor americane.

"Legislatia spatiala" dispune si de reguli privind extradarea pe Terra, in eventualitatea in care un stat decide sa ancheteze reprezentantul altuia pentru infractiuni savarsite in spatiu.

Oficialii NASA au declarat pentru The New York Times ca nu stiu ca vreo infractiune sa fi fost savarsita vreodata pe ISS.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#NASA prima infractiune spatiu, #Anne McClain infractiune spatiu , #NASA