Monumente cu mare valoare istorica, distruse (Galerie foto)

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 09:41
8340 citiri
Monumente cu mare valoare istorica, distruse (Galerie foto)

Progresul este ceea ce conteaza pentru cei mai multi dintre noi in secolul XXI, pentru ca avem tendinta sa privim mereu spre viitor si sa pretuim prea putin trecutul.

Astfel, anumite monumente, cu mare valoare istorica, au fost distruse complet, fara a se tine cont de semnificatia lor, potrivit Listverse.

Asezari distruse de MoMA

Nu s-ar gandi nimeni ca anumite obiective cu valoare culturala si istorica ar putea fi distruse tocmai de un muzeu, insa acest lucru s-a intamplat cu MoMA (Muzeul de Arta Moderna din New York). De-a lungul anilor, MoMA a achizitionat si a distrus cateva asezaminte importante din punct de vedere istoric in scopul extinderii.

Recent, pe lista a fost adaugat un nou obiectiv distrus: America Folk Art Museum, care a fost cumparat de MoMA, oficialii muzeului anuntandu-si planurile de demolare a acestei cladiri.

Printre asezarile distruse de MoMa se numara o casa care i-a apartinut la un moment dat lui John D. Rockefeller, Dorset Hotel si City Athletic Club.

Casa lui William Shakespeare

Casa lui William Shakespeare, aflata in oraselul Stratford-upon-Avon, este locul in care se presupune ca acesta a scris unele din ultimele lui opere, printre care se numara si Furtuna. Este si locul unde Shakespeare a murit, in 1616.

In 1753, casa a fost cumparata de preotul Francis Gastrell, care sase ani mai tarziu a demolat-o, fiind satul de numarul mare de persoane care veneau sa o viziteze.

Templu taoist vechi, distrus in Beijing

Cand Beijingul a gazduit Jocurile Olimpice in 2008, autoritatile au avut mult de lucru pentru a pregati orasul in vederea desfasurarii acestui eveniment. Munca lor a inclus construirea unor cladiri, a unor stadioane si centre pentru desfasurarea diverselor activitati.

Guvernul a decis atunci sa demoleze nenumarate asezaminte importante ale Chinei, printre care s-a numarat si un templu taoist vechi de 680 de ani, care era considerat una dintre cele mai importante monumente istorice ale acestei tari. In locul cladirilor demolate s-au ridicat mall-uri si zgarie-nori.

Statui cu Buddha, distruse

In muntii Hindu Kush din Afganistan existau statui ale lui Buddha, vechi de 1.700 de ani. In 2001, insa, talibanii au decis sa distruga toate statuile care nu aveau legatura cu islamul, cele cu Buddha aflandu-se pe lista. Desi Organizatia Natiunilor Unite le-a cerut talibanilor sa renunte la distrugerea lor, demersul nu a avut niciun efect.

Talibanii au facut gauri in aceste statui, le-au umplut cu dinamita si le-au aruncat in aer. Talibanii nu au refuzat ca aceste statui sa fie mutate in alte tari.

Piramida construita de mayasi, distrusa de o companie de constructii

Recent, o companie de constructii care efectua lucrari in Belize a distrus o piramida veche de 2.300 de ani, construita de mayasi. Piramida facea parte din complexul Noh Mul. Obiectivul mayas a fost distrus in timp ce compania realiza lucrari de reparatie a unor drumuri.

Muncitorii care se ocupau de aceasta lucrare au distrus o structura din piatra pentru a face rost de balastul necesar pentru reparatia drumurilor. Reprezentantii companiei de constructii au spus ca nu stiau ca ceea ce au distrus era un obiectiv cu valoare culturala si istorica.

Zidul Berlinului

Desi Zidul Berlinului a fost partial distrus la sfarsitul Razboiului Rece, ceea ce a ramas din el a devenit un simbol istoric in urmatorii 20 de ani. Problema este ca acum si aceasta parte urmeaza sa fie distrusa pentru construirea unor apartamente de lux, lucru care i-a infuriat pe mii de locuitori din Berlin.

Mecca

Mecca, orasul cel mai important al religiei islamice, este locul in care s-a nascut profetul Mahomed. Acesta a spus ca Mecca este locul in care toti musulmanii sunt egali. In prezent, insa, Mecca a fost transformata intr-o versiune din Orientul Mijlociu a Las Vegas-ului.

Orasul sfant este acum o victima a urbanizarii rapide si a dezvoltarii progresive, un loc in care importanta culturii a palit in fata centrelor comerciale, a zgarie-norilor si a hotelurilor de lux. Ceea ce este cel mai trist insa este faptul ca cele mai multe procese de demolare au avut loc in urma deciziei membrilor gruparii islamice Wahabi, care considera ca pastrarea sanctuarelor echivaleaza cu pacatul idolatriei.

Mecca a inceput sa aduca din ce in ce mai putin cu un oras sfant si din ce in ce mai mult cu Dubaiul. Autoritatile au argumentat ca orasul avea nevoie de anumite modernizari si imbunatatiri la nivelul infrastructurii, pe fondului numarului mare de pelerini, insa lucrarile au generat nemultumirea istoricilor si a islamistilor. Acestia, insa, nu vorbesc prea mult de teama ca nu li s-ar mai permite accesul in oras si in locurile cu valoare istorica.

Un exemplu socant de distrugere treptata a mostenirii importante din Mecca este demolarea casei care i-a apartinut primei sotii a lui Mahomed si transformarea acesteia intr-o toaleta publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#distrugere monumente istorice, #demolare constructii vechi, #distrugere temple mayase, #distrugere statui Buddha, #distrugere casa William Shakespeare , #inedit
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Poza grob
grob
rank 5
Nici o vorba despre distrugerile provocate de bombardamente in