Misterul Camerei de Chihlimbar din Rusia, cea mai mare comoară pierdută din lume. Nici Putin nu știe unde au dus-o naziștii VIDEO

Duminica, 12 Septembrie 2021, ora 04:00
7568 citiri
Misterul Camerei de Chihlimbar din Rusia, cea mai mare comoară pierdută din lume. Nici Putin nu știe unde au dus-o naziștii VIDEO
Camera de Chihlimbar a rămas un mister al istoriei FOTO: History

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, naziștii lui Adolf Hitler au furat aproximativ 600.000 de piese de artă din toată Europa. Unele au fost returnate după decenii, însă Camera de Chihlimbar luată de germani din Palatul Charlottenburg de lângă Sankt Petersburg din Rusia, nu a mai fost găsită până astăzi, după 80 de ani.

Camera de Chihlimbar a fost denumită ca ”A opta minune a lumii” și una dintre cele mai mari comori ale Rusiei, din istorie, fiind evaluată la peste 500 de milioane de euro, potrivit History.

Camera de Chihlimbar datează din anul 1701, când sculptorul baroc german Andreas Schluter a început să lucreze la ea. La acea vreme, acesta era arhitectul șef al curții regale prusace.

Cunoscut sub numele de ”aurul nordului”, chihlimbarul este o rășină de copac fosilizată, iar regiunea baltică ar găzdui cel mai mare depozit al acestui valoros material.

Arhitectul a plănuit să decoreze pereții unui salon din Palatul Charlottenburg din Berlin cu panouri de chihlimbar, casa regelui Friedrich I al Prusiei. Țarul Rusiei, Petru cel Mare, a rămas impresionat peste măsură de această cameră, atunci când a vizitat-o.

Ulterior, regele prusac i-a oferit camera în dar, cu scopul de a-și consolida relațiile cu Imperiul rus, în anul 1716. Salonul a fost transportat în Rusia, fiind apoi instalat la Palatul din Sankt Petersburg.

Ulterior, în 1755, țarina Elisabeta a dat ordin ca această Cameră de Chihlimbar să fie mutată la Palatul din Tsarskoie Selo. Când a fost finalizată în 1770, salonul acoperea mai mult de 590 de metri pătrați și era împodobită cu peste 6 tone de chihlimbar.

Camera a rămas o comoară rusă de-a lungul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, supraviețuind chiar și Revoluției din 1917.

Când au furat naziștii Camera de Chihlimbar din Rusia?

Cu toate astea, timpul său de pe pământul rus s-a încheiat în 1941, când Hitler a ordonat să aibă loc Operațiune Barbarosa. Atunci, Camera de Chihlimbar a fost îndepărtată de către naziști și transportată în altă parte.

Statele Unite vor amplasa sisteme de rachete la granița cu Rusia: Putin nu are soluții

Apoi, lăzile ce conțineau comoara au fost expediate de către nemți la Konigsberg, în Germania, fiind decorată o cameră din palatul local. Aceasta a fost expusă acolo timp de doi ani.

În 1944, Konigsberg a fost bombardat de către aliați, iar sovieticii avansau spre Germania. Camera de Chihlimbar a fost probabil evacuată și mutată într-un loc secret, de către naziști.

O teorie susținută de profesorul Alexander Brasov este că multe artefacte furate de naziști au fost distruse de bombardamente. Acesta chiar ar fi descoperit câteva mozaicuri florentine arse, care se aflau în Camera de Chihlimbar. Însă, adevărul despre ce s-a întâmplat cu această comoară, nu-l știe nimeni.

Comoară uluitoare de mare valoare descoperită în Rusia: Au ascuns-o de teama invaziei mongolilor VIDEO

Știe Putin de existența secretă a Camerei de Chihlimbar?

În 1979, guvernul sovietic de atunci, a comandat o replică a Camerei de Chihlimbar. După 25 de ani, reconstrucția ei a fost finalizată la Tsarkoie Selo, la Palatul Catherine, cu un cost de 11 milioane de dolari.

În 1997, compania germană Ruhrgas AG a ajutat la finanțarea proiectului de restaurare a Camerei de Chihlimbar din Rusia, cu 3,5 milioane de dolari. În plus, germanii au returnat câteva fragmente din cele originale din vechiul Palat. O companie din Kaliningrad a donat 2,5 tone de chihlimbar, pentru a fi folosit la restaurare, conform History Net.

Niciodată, Vladimir Putin nu a vorbit despre Camera de Chihlimbar, deși relațiile sale cu Germania și cu Cancelarul Angela Merkel au fost destul de bune. Iar în 2004, când Camera de Chihlimbar de la Tsarkoie Selo a fost finalizată, el era președinte al Rusiei.

Ce s-a întâmplat cu Camera de Chihlimbar originală? Căutarea ei a fost făcută de numeroși detectivi, jurnaliști, cineaști, istorici și experți în artă. Dr. Paul Enke, de la fosta Poliție secretă STASI din Germania de Est a investigat peste 150 de locuri presupuse ale comorii, de pe teritoriul țării sale, dar nu a găsit nimic. Și astăzi, misterul Camerei de Chihlimbar a rămas nedescifrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Actuala dezbatere americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile...
Ucrainenii ”mușcă din pământ” pentru a nu ceda o localitate promisa de armata rusă lui Putin, ca trofeu de 9 Mai - Ziua Victoriei
Ucrainenii ”mușcă din pământ” pentru a nu ceda o localitate promisa de armata rusă lui Putin, ca trofeu de 9 Mai - Ziua Victoriei
Armata rusă concentrează o forță de atac la vest de Bakhmut, încercând să pătrundă în localitatea Chasov Yar. Conducerea militară a Federației Ruse vrea să prezinte ocupația...
#camera de chihlimbar, #comoara Rusia, #comori furate nazisti, #nazistii germani, #adolf hitler, #Vladimir Putin , #mister